Stiri: IT&C

Jocuri video

Câţi români se joacă pe telefon, calculator, console sau tablete?

03.11.2020

Jocuri video. Cel mai cuprinzător studiu despre gaming-ul local arată că 7.9 milioane de români joacă jocuri video pe smartphone-uri, PC-uri, console sau tablete. RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România) a lansat cel mai detaliat studiu public realizat vreodată despre relația românilor cu jocurile video.

Cercetarea a fost prezentată în cadrul Dev.Play 2020, conferința dedicată dezvoltatorilor de jocuri video din România și din regiune, care se desfășoară online pe 3 și 4 noiembrie.

Jocuri video. Studiul

Studiul “Utilizatorii de jocuri video din România” dezvăluie, printre multe altele, care sunt cele mai populare platforme pe care românii se joacă, de unde își cumpără jocurile, unde și de ce se joacă.

“Jocurile video nu mai sunt de mult timp un fenomen marginal, dovadă stau și cifrele globale care arată că industria jocurilor video a depășit ca valoare pe cele ale muzicii și filmului la un loc. Popularitatea jocurilor este foarte mare și în România, dar nu existau cifre concrete despre relația românilor cu acestea. RGDA vine, în premieră, cu date semnificative care arătă cât de mulți români dedică timp acestui mediu. Este un prim studiu care, cu siguranță, în anii care vor urma va putea fi îmbunătățit cu și mai multe detalii statistice relevante”, a precizat Cătălin Butnariu, președinte RGDA.

Jocuri video. Femei vs. bărbaţi

Din cei aproape 8 milioane de români cu vârste între 15 și 64 de ani, 52% sunt bărbați și 48% sunt femei. 39% dintre jucătorii adulți au studii superioare (facultate sau studii postuniversitare) iar 48% dintre aceștia sunt căsătoriți sau în uniune consensuală.

Un utilizator se joacă în medie pe 2-3 dispozitive. Cele mai populare platforme pe care românii se joacă sunt:

  • telefonul mobil (64%)
  • PC/laptop (60%)
  • tablete (20%)
  • console (15,5%)

Urmează jocurile online, jucate de 14,3% dintre jucători și jocurile din social media, jucate de 6,7% dintre aceștia.

Deși jocurile pe mobil sunt cele mai populare, acestea sunt preferate de doar 23%, românii preferând să se joace pe calculator sau laptop (42%) sau pe consolă (29%).

De unde cumpără românii jocurile video?

Cât despre cumpărarea de jocuri video, 45% dintre respondenți au spus că plătesc pentru ele în timp ce 55% preferă să le descarce de pe torenți. Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online precum Steam, Epic Store (63%), le cumpără noi din magazine (53%) sau second hand (27%).

Dintre cei care se joacă pe consolă, 48% utilizează Playstation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 și 9% Nintendo Switch, topul preferințelor rămânând similar. 68% din jucătorii de console plătesc lunar 46 de Lei.

Jocuri video. Sisteme de operare

Printre jucătorii de jocuri mobile, cel mai des întâlnit sistem de operare este Android (78%), menționat la o distanță considerabilă de iOS (15%). Suma cheltuită într-o lună pentru jocurile pentru telefoanele mobile este de aproximativ 9 lei.

Pentru românii care se joacă pe PC sau laptop, Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat (93%). Suma pe care o cheltuie într-o lună aceștia pentru jocurile pe PC este de aproximativ 24 de lei.

Jocuri video. Tipologii

În urma studiului au reieșit şase tipologii de jucători:

  • jucătorul ambițios
  • jucătorul multitasking
  • jucătorul răbdător
  • jucătorul rațional
  • jucătorul relaxat
  • jucătorul grăbit

Citeşte şi Un nou record pe piaţa muncii în octombrie 2020! Câţi români caută un job?