Stiri: Companii

JTI: Noile reglementări privind produsele de tutun nu vor aduce beneficiile invocate

30.04.2014

Noile reglementări europene privind produsele de tutun nu vor aduce sănătății publice beneficiile invocate de legiuitori, ci va determina pierderea unor locuri de muncă din această industrie și a unor sume importante la bugetul de stat, potrivit JTI.

Directiva revizuită privind produsele din tutun a fost publicată ieri în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, modificările aduse stabilind, printre altele, mărirea avertismentelor de sănătate până la 65% din suprafața pachetului, cu pictograme poziționate în partea superioară, standardizarea formei și dimensiunii ambalajului, precum și interzicerea diverselor ingrediente, precum mentolul.

Prevederile directivei trebuie să fie transpuse în legislația statelor UE până în luna mai a anului 2016.

“Noile reglementări restricționează modul în care produsele din tutun sunt fabricate, ambalate și vândute. Drept urmare, vor avea un impact uriaș asupra a mii și mii de afaceri din statele membre ale Uniunii, începând cu agricultori, producători de ambalaje și companii de tutun, până la detailiști. Dat fiind termenul foarte scurt de aplicare și costurile presupuse de aceste schimbări, este nevoie mai mult decât oricând de claritate și echilibru în privință transpunerii în legislația locală și  a implementării”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Directiva revizuită a întâmpinat o opoziție fermă din partea mai multor state, precum România, Polonia, Spania, Cehia, Bulgaria, Germania sau Italia, autoritățile din aceste țările explicând că modificările vor duce la pierderea de locuri de muncă și a unor sume importante la buget.

“Fără nici o îndoială, aceste reglementări nu vor aduce sănătății publice beneficiile invocate de legiuitori. Mărirea avertismentelor și standardizarea dimensiunilor va face că ambalajul să fie mai ușor de contrafăcut, iar produsele interzise vor fi disponibile pe piață neagră, alimentată din țările vecine, care nu sunt membre UE și care nu vor fi afectate de aceste restricții”, a adăugat Gilda Lazăr.

Contrabanda cu ţigarete aduce pierderi de 10 miliarde euro

Potrivit datelor JTI, în fiecare an, contrabanda cu țigarete aduce statelor din Uniunea Europeană pagube de aproximativ 10 miliarde de euro.

În prezent, nivelul contrabandei din România a ajuns la aproape 16% din piaţă, fiind cel mai ridicat din ultimii doi ani şi jumătate.

În ţara noastră, industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, companiile din această piaţă virând la stat accize, TVA, taxe și contribuții în valoare de peste 2,6 miliarde euro.

În 2013, exporturile de produse din tutun și tutun brut au avansat cu 11,5 procente, de la 476 milioane euro în 2012 la 531 milioane euro (circa 1,1% din totalul exporturilor), iar importurile s-au menținut anul trecut la același nivel din 2012, de 260 milioane euro.