Multinaționala de țigarete JTI semnalează o situație fără precedent: inițierea unei Ordonanțe de Urgență pentru transpunerea Directivei tutunului, cu toate că un proiect de lege identic a fost votat, săptămâna aceasta, în Senat. Proiectul de Ordonanță de urgență prevede intrarea în vigoare și conformarea producției la data publicării acesteia în Monitorul Oficial, Normele de aplicare urmând să fie adoptate în termen de 30 de zile de la această dată. Astfel, trecerea la noile cerințe de producție ar trebui făcută intempestiv, la data publicării Ordonanței, dată care nu poate fi anticipată.
De aceea, activitățile necesare noii producții nu au șanse de a fi finalizate, iar între data intrării în vigoare și apariția Normelor producția va fi blocată, compania nemaiputând produce conform actualelor prevederi ale legii și necunoscând conținutul Normelor de aplicare.
Un exemplu de chestiune neclarificată de reprezentanții Ministerului Sănătății este culoarea cu care trebuie tipărite textele avertismentelor: cu alb sau cu alb și roșu. Și asta deoarece în fișierele transmise producătorilor de către Ministerul Sănătății la începutul lunii februarie, textul este alb pe fond negru (în conformitate cu Decizia Comisiei 2015/1842), iar în Anexa la Proiectul Legii de transpunere/ Proiectul Ordonanței de urgență, textul este scris cu alb și roșu (conform Directivei delegate 109/2014/UE).
Aceste incertitudini generează prejudicii atât industriei de profil, cât și bugetului de stat, cu atât mai mult cu cât managementul stocurilor este din ce în ce mai dificil, iar ANAF înregistrează deja fluctuații la încasările din acciza la țigarete.
JTI a atras atenția Guvernului, în multiple rânduri, cu privire la consecințele întârzierii procesului de transpunere a Directivei, dar solicitările nu au primit nici un răspuns.
Însă compania a trimis o nouă scrisoare autorităților, prin care solicită acordarea unei perioade de tranziție pentru conformarea producției la noile cerințe, prin prevederea unui termen de intrare în vigoare rezonabil, ulterior publicării Normelor de aplicare a Ordonanței de Urgență, și a unor dispoziții tranzitorii care să permită continuarea producției conform actualei legi până la data intrării în vigoare a noului act normativ, adaptarea la noile cerințe neputând fi posibilă peste noapte.
În plus, textul Proiectului de Ordonanță permite Ministerului Sănătății să decidă, prin Ordin, în privința standardizării pachetelor produselor din tutun (așa-numitele pachete generice), măsură echivalentă confiscării mărcilor, ceea ce implică atingeri grave aduse drepturilor de proprietate intelectuală ale titularilor de mărci, afectarea drastică a concurenței, a libertății economice și investițiilor străine. Acest lucru „ar putea crea un precedent periculos și pentru alte industrii, din alte domenii”, după cum avertiza și Consiliul Investitorilor Străini.