Stiri: IT&C

Cati romanii au internet?

Judeţele din România cu cel mai bun internet

18.08.2021

Judeţele din România cu cel mai bun internet. Viteza medie de transfer date prin internetul fix în 2020 a fost în creștere cu 25% la nivel național, anunţă Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care a lansat studiul Netograf.ro.

Calitatea serviciilor

“Calitatea serviciilor de acces la internet s-a menținut pe parcursul anului 2020, fiind înregistrate îmbunătățiri în cazul serviciilor de acces la internet la punct fix, chiar și în condițiile creșterii traficului de date înregistrat în contextul intensificării utilizării acestor servicii în anul pandemic 2020. Statisticile elaborate de ANCOM pe baza testelor efectuate pe platforma Netograf arată că, în anul 2020 românii au experimentat o viteza medie de download la nivel național de 185,8 Mbps pentru internetul fix, în creștere cu aproape 25% comparativ cu anul anterior, în timp ce viteza medie înregistrată pentru internetul mobil s-a menținut constantă, la 24,2 Mbps, performanțe remarcabile în contextul pandemiei și al volumului sporit de comunicații fixe și mobile”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.

Viteza media de download

Testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf arată că, în 2020, viteza medie de download la nivel național pentru internetul fix a crescut cu aproape 25% față de anul 2019, până la 185,8 Mbps, în timp ce viteza medie de upload s-a menținut constantă la 111,4 Mbps.

Datele înregistrate prin intermediul platformei informatice Netograf referitoare la vitezele de transfer se corelează cu tendința generală rezultată din raportarile de date statistice ale furnizorilor de comunicații electronice corespunzătoare vitezelor de transfer și traficului lunar mediu pe locuitor, calculate de ANCOM pe baza raportărilor furnizorilor.

Astfel, cifrele evidențiate de măsuratorile Netograf reflectă creșterea numărului conexiunilor de foarte mare viteză (cel puțin 100 Mbps) la puncte fixe cu 16% față de anul precedent, ponderea conexiunilor de foarte mare viteză ajungând la 80% la sfârșitul anului 2020. Implementarea soluțiilor necesare pentru susținerea vitezelor mai mari se reflectă și în creșterea semnificativă, peste evoluțiile din anii anteriori, a traficului lunar mediu pe locuitor din anul 2020 la valori de 44 GB/locuitor/lună, de peste 50% față de anul anterior.

În anul 2020 se poate constata, în general, o tendință de creștere a valorilor vitezelor medii de download și upload pentru conexiunile de internet fix înregistrate la nivel de județ, comparativ cu anul 2019.

Judeţele din România cu cel mai bun internet

Viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix variază de la un județ la altul, între 95,2 Mbps (Covasna) și 235,5 Mbps (Ialomița). În ceea ce privește conexiunile de internet mobil, viteza medie de download variază între 12,9 Mbps (Giurgiu) și 48,9 Mbps (Vrancea).

Judeţele din România cu cel mai bun internet

Judeţele din România cu cel mai bun internet

„În contextul creșterii cu aproximativ 30% a traficului de internet în rețelele fixe pe durata anului 2020, determinate de implementarea muncii la distanță, mutarea cursurilor școlare și universitare în mediul online și de creșterea semnificativă a componentei de entertainment online, creșterea vitezelor de transfer de care au beneficiat utilizatorii reprezintă un indicator important al rezilienței rețelelor și al performanței serviciului de acces la internet din România. Pe parcursul anului trecut, toți furnizorii au luat măsuri pentru monitorizarea mai eficientă a capacității disponibile a rețelei și ajustarea rapidă în funcție de necesități, pentru modernizarea echipamentelor de rețea și pentru simplificarea și eficientizarea procesului de achiziție”, a adaugat vicepreședintele Lovin.

Citeşte şi Rezultate 2Performant: 2020, cel mai bun an din istoria companiei