Stiri: Finante

Junior Achievement și Raiffeisen continuă programul de educaţie financiară destinat elevilor

08.07.2018

Junior Achievement (JA) România și Raiffeisen Bank au anunţat că vor continua programul de educație financiară pentru elevii din clasele 0 – IV  și pentru cei de liceu. Nu mai puţin de 5.500 de elevi din clasele 0 – IV și peste 5.000 de liceeni au parcurs în acest an activități learning by doing care susțin dezvoltarea unui comportament financiar chibzuit.

JA România și Raiffeisen Bank le oferă, astfel,  elevilor o experiență completă de învățare prin: kit-uri educaționale gratuite și conținut de tipul learning by doing, pentru elevii din clasele 0 – IV, și metode blended learning, care susțin învățarea în ritm propriu, prin instrumente clasice și resurse digitale, pentru elevii de liceu.

În anul școlar 2017-2018, peste 5.500 de elevi din clasele 0 – IV au înțeles importanța economisirii și, sub îndrumarea a 231 de profesori și consultanți voluntari Raiffeisen Bank, au simulat tranzacții bancare, au analizat și prioritizat opțiuni de cumpărare, au experimentat statutul de antreprenor și au luat decizii privind investițiile financiare.

Un studiu arată că participarea constantă în acest program, pe durata claselor primare, îi ajută pe elevi să stabilească mai ușor diferența dintre nevoi și dorințe, să explice noțiunea de profit și care sunt principalele beneficii ale utilizării cardului, ca instrument de plată.

„Implementarea programului la clasă a avut un impact pozitiv asupra elevilor, deoarece aceștia au înțeles în ce măsură familia, comunitățile și instituțiile publice și private influențează viața economică. În urma desfășurării acestor activități, elevii și-au format o imagine reală a ceea ce înseamnă reușita la școală, dar și în afara ei“ – apreciază Dora Narcisa Avram, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Nr. 11 din Buzău.

Pentru elevii de liceu s-a desfășurat a opta ediție a programului ABCdar bancar, dezvoltat, anul acesta, și în format digital. Prin intermediul platformei JA Inspire, liceenii au avut acces la module interactive, în format digital, care facilitează învățarea, atât în clasă, cât și în afara ei, utilizând orice dispozitiv conectat la internet (telefon mobil, tabletă, calculator). În cadrul platformei, elevii pot accesa conținuturi video și teme de documentare, pot simula economii și dobânzi și pot răspunde la quiz-uri, fie prin alegerea răspunsului din mai multe variante (prin drag and drop), fie prin completarea unui răspuns scurt.

De asemenea, JA România și Raiffeisen Bank au desfășurat competiția „Susțin educația financiară în comunitatea mea”, adresată instituțiilor de învățământ, cu scopul de a încuraja includerea educației financiare, ca disciplină opțională în cât mai multe școli.

Liceul câștigător, Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț, a obținut o finanțare destinată modernizării școlii, în valoare de 1.500 de euro. Alte două licee, clasate pe locurile II și III – Colegiul Economic Delta Dunării din Tulcea și Colegiul Economic din Râmnicu Vâlcea – au obținut finanțări de 1.000, respectiv 500 de euro.