Stiri: IT&C

Programe ransomware 2019

Kaspersky a detectat toate amenințările din testele MRG Effitas

23.06.2015

Kaspersky Internet Security a fost singura dintre cele 15 soluții de securitate care a prevenit orice infecție a sistemului de operare, în timpul testelor 360 Assessment & Certification Programme din primul trimestru al anului 2015. Astfel, Kaspersky Internet Security este prima soluție de securitate care a obținut o certificare de nivelul unu.

Testarea a avut loc în două etape. Inițial, cercetătorii au analizat comportamentul produselor de securitate în cazul unor amenințări foarte periculoase, iar ulterior testele au analizat eficiența în curățarea sistemului de operare. Testele au fost efectuate pe diferite mostre de familii de malware – troieni bancari, ransomware, programe periculoase etc., iar Kaspersky Internet Security a detectat toate cele 540 de amenințări cibernetice și a blocat fiecare software dăunător care a încercat să obțină acces la sistemul de operare.

MRG Effitas a utilizat o metodologie care imita comportamentului utilizatorului. Astfel, cercetătorii începeau prin accesarea unui link periculos de pe un computer protejat de o soluție de securitate. Ulterior, ei descărcau un fișier executabil infectat, îl salvau pe hard drive și ulterior încercau să-l ruleze. Soluția de securitate avea un anumit timp disponibil pentru a dezinfecta sistemul și pentru a remedia daunele. Având în vedere că utilizatorii individuali nu obișnuiesc să își lase computerele deschise toată ziua, sistemul urma să fie repornit după 12 ore.

„Pe un computer, o aplicație periculoasă poate fi activată oricând: poate cripta date, sustrage informații confidențiale sau oferi acces de la distanță în sistem,” a declarat Timur Biyachuev, Director Cercetare Anti-Malware în cadrul Kaspersky Lab.

Pentru a obține o certificare de nivelul unu, produsele trebuiau să blocheze toate tentativele de infectare a sistemului de operare. Soluțiile care au reușit să detecteze amenințări înainte de prima repornire a PC-ului sau în timpul procesului de repornire au primit o certificare de nivelul 2. 10 dintre cele 15 soluții de securitate nu protejau eficient sistemele de operare de toate mostele de malware utilizate de cercetători. Alte patru soluții nu blocau infectarea sistemului, însă puteau remedia situația ulterior. O singură soluție de securitate, Kaspersky Internet Security, a reușit să prevină toate tentativele de infectare.

„Chiar dacă o soluție de securitate detectează această activitate odată ce malware-ul începe să acționeze, daunele tot pot fi semnificative. Astfel, este important să oprim atacul cât mai repede posibil – în mod ideal, înainte ca orice tentativă de infectare să aibă succes. Rezultatele acestui test arată că tehnologiile Kaspersky Lab pot proteja eficient utilizatorii prin prevenirea infectării sistemului,” a explicat Timur Biyachuev.