Stiri: IT&C

Kaspersky Lab: O mare parte dintre utilizatori nu identifică paginile web de tip phishing

06.10.2015

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 7 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Kaspersky Lab a anunţat că testează cunoștințele utilizatorilor în materie de securitate cibernetică, în condiţiile în care siguranța utilizatorilor în mediul digital este influențată de mai mulți factori, printre care se numără şi capacitatea utilizatorilor de a lua deciziile corecte.

Astfel, obiceiurile online pot ajuta la protejarea identității digitale, a banilor și a informațiilor personale, sau pot ușura munca infractorilor cibernetici. Prin urmare, Kaspersky Lab dorește să atragă atenția asupra acestei probleme printr-un chestionar care ajută utilizatorii să-și evalueze nivelul de cunoștințe cibernetice și să afle dacă activitatea lor de pe internet este sigură.

“De cele mai multe ori, utilizatorii de internet nu recunosc o potențială amenințare atunci când o întâlnesc”, conform Kaspersky Lab.

Potrivit unei cercetări a companiei, utilizatorii s-au confruntat cu mai multe situații cu potențial periculos ce apar constant pe internet şi doar 24% dintre respondenți au identificat o pagină web reală, fără să selecteze și o pagină de tip phishing (falsă). În plus, 58% dintre cei testați au selectat numai pagini de tip phishing menite să fure datele de identificare, fără să selecteze și pagini autentice. S-a mai constatat că atunci când primesc un e-mail suspect, 10% din utilizatori sunt dispuşi să deschidă fișierul din atașament fără să îl verifice.

„Instinctul de supraviețuire este o parte integrantă a existenței noastre. În lumea reală știm cum să reducem riscul de a pierde bani sau proprietăți: am învățat să facem asta de la vârste foarte fragede. Când suntem în mediul offline suntem mereu vigilenți, dar atunci când vine vorba de internet, instinctul de supraviețuire de multe ori ne trădează. Și, bineînțeles, astăzi totul are o formă digitală: viața noastră personală, bunurile de proprietate intelectuală și banii. Toate acestea implică adoptarea aceluiași tip de comportament responsabil ca și în viața reală și costul comiterii unei greșeli în online poate fi la fel de mare. Din acest motiv, încurajăm pe toată lumea să se dezvolte odată cu noile tehnologii și să-și îmbunătățească cunoștințele despre spațiul cibernetic”, explică David Emm, Principal Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab.