Stiri: IT&C

Kaspersky Lab: 16% dintre utilizatori încă folosesc Windows XP

26.08.2014

Deşi Microsoft a sistat din luna aprilie suportul tehnic pentru Windows XP, un studiu realizat de Kaspersky Security Network arată că peste 16% dintre utilizatorii de PC care au furnizat informații rețelei globale, în iunie 2014, au declarat că încă lucrau pe computere care rulau Windows XP. Acest fapt poate avea implicații asupra securității informațiilor.

Specialiştii Kaspersky avertizează că utlizatorii pe computerele cărora rulează sistemele de operare vechi sau cu versiunine actualizate de software riscă să fie ținte ale unor atacuri de malware care exploatează vulnerabilități.

Studiul a calculat ponderea utilizatorilor de Windows XP din numărul total de utilizatori de produse Kaspersky Lab pentru Windows, din fiecare țară.

Astfel, cei mai mulți utilizatori de Windows XP se află în Vietnam, cu 38,79%. Locul al doilea este ocupat de China, cu 27,35% dintre utilizatori, aceasta fiind urmată de India cu 26,88% și de Algeria cu aproape un sfert dintre utilizatori (24,25%) care sunt încă loiali bine cunoscutului sistem de operare.

În plus, aproximativ unul din cinci compute reprotejate de un produs Kaspersky Lab încă rulează Windows XP în Italia (20,31%) și în Spania (19,26%). Un procentaj mai mic de utilizatori – 4,52%, încă utilizează Windows XP în SUA.

„Statisticile Kaspersky Security Network arată că epoca XP se apropie de final.Totuși, o proporție considerabilă de utilizatori încă rulează acest sistem învechit de operare. Mentenanța sa a fost întreruptă de Microsoft, acest lucru însemnând că producătorul nu va mai lansa actualizări de securitate sau pachete de corecție pentru vulnerabilitățile care încă ar putea exista în cadrul sistemului. În cazul în care creatorii de viruși vor descoperi o asemenea vulnerabilitate, utilizatorii de XP vor fi în pericol”, a spus Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of Vulnerability Research Team la Kaspersky Lab.