Stiri: Finante

KeysFin: Prin tot felul de artificii, multe companii evită taxele mari puse de statul român

03.03.2015

Circa 20 la sută dintre firmele cu acţionari persoane juridice din România şi aproape 30% din afacerile derulate de acestea au legătură cu paradisurile fiscale, acolo unde se plătesc taxe şi impozite foarte mici sau chiar deloc, arată un studiu realizat de firma de business information și credit risk management KeysFin. Astfel, prin tot felul de artificii financiare, multe dintre companii evită, astfel, taxele mari puse de statul român.

Potrivit datelor KeysFin, dintre cele 34.044 firme din România care au, în prezent, acţionari persoane juridice, 6.045 au legătură cu paradisuri fiscale din Cipru,  Andorra, Insulele Virgine Britanice, Seychelles,Insulele Cayman, Luxemburg, Cipru, Gibraltar, Bermude, Malta, Bahamas, Olanda, Barbados, Belize, Hong Kong, Lichtenstein, Insulele Man, Liberia, Dubai, Insulele Marshall, Aruba, Antilele Olandeze.

Numărul acestora fluctuează de la an la an, în funcţie de interesele oamenilor de afaceri aflaţi în spatele lor. Astfel că, dacă am aduna toate firmele înregistrate în ultimii cinci ani care au legături cu offshore-uri, numărul acestora ar fi de 8735 de firme. Diferenţa o reprezintă societăţi comerciale care nu sunt în în prezent în funcţiune.

„Diferinţa este dată, în principal, de firmele de tip “portbagaj” care sunt activate doar atunci când este nevoie, pentru a face tranzacţii într-un regim financiar profitabil pentru acţionari”, au explicat analiştii de la KeysFin.

Potrivit studiului, cele mai multe firme cu acţionari persoane juridice înregistrate în paradisuri fiscale activează în domeniile imobiliar (19%), comerţ (14%), construcţii (14%) şi activităţi profesionale (14%). Firmele cu pedigree exotic sunt prezente şi în industrie (12%), IT&C (6%), transport şi depozitare (4%), iar restul în alte sectoare (17%)

Interesantă este şi evoluţia financiară a firmelor cu acţionari offshore. Astfel, dacă în 2009, înainte de criză, erau 1359 de companii care derulau afaceri de 51,5 miliarde de lei, numărul acestora a ajuns în 2013 la 963, cu un business cumulat de 19,7 miliarde de lei.

Un puternic caracter speculativ

„Statistica demonstrează că astfel de afaceri au avut şi au încă un puternic caracter speculativ. Dovadă că multe dintre business-urile deschise în domeniile de boom din „Epoca Consumului” – retail, imobiliare, servicii financiare – şi-au suspendat activitatea în momentul în care robinetul cu bani s-a oprit”, au explicat experţii.

Chiar şi în aceste condiţii, cifra de afaceri a business-urilor cu legături offshore a reprezentat în 2013 nu mai puţin de 27% din totalul business-urile derulate de companiile cu acţionari persoane juridice (aprox. 72 miliarde lei).

Potrivit analiştilor KeysFin, datele demonstrează, astfel, că mai mult de un sfert din economie are legătură cu paradisurile fiscale.

„Este greu de spus cât la sută din câştiguri se exportă din România”

„Este greu de spus cât la sută din câştiguri se exportă din România. Este foarte clar însă că rolul unor astfel de off-shore-uri este de a realiza inginerii financiare prin practici comerciale, pentru a evita plata taxelor în România”, au mai spus aceştia.

Printre cele mai cunoscute firme care au legături cu paradisurile fiscale se află Mega Image şi Coca Cola HBC România SRL, ambele cu acţionari în Olanda, o ţară cu un regim fiscal demn de un paradis fiscal. Ambele companii au derulat în 2013 afaceri cumulate de peste 4,1 miliarde de lei.

Pe locurile următoare în top 10 – celor mai mari firme cu acționari offshore, realizat după cifra de afaceri, se situează Delphi Packard Romania SRL, Delphi Diesel Systems Romania SRL, Dante International, Arcelor Mittal Tubular Products Roman SA, Nidera SRL, Santierul Naval Damen Galati SA, Ambient SA, Avon Cosmetics Romania SRL, Ikea Romania SRL şi Romrecycling SRL.

„Dacă privim în clasamentul primelor 20 de firme, regăsim nume sonore, precum Arcelor, Delphi, Ikea, Avon, Philips, Timken sau DHL. Companii considerate investitori de calibru în economia românească au legături cu offshore-uri, ceea ce susţine globalizarea business-ului şi interesele fiscale ale investitorilor aflaţi în căutarea celor mai eficiente modalităţi de a face profit şi, bineinţeles, de a-şi asigura o marjă de confidenţialitate”, au explicat experţii de la KeysFin.