Stiri: Economie

KeysFin: România are 580.000 de oameni de afaceri. În ce domenii investesc aceştia?

09.12.2015

Per total, ţara noastră deţine peste 580.000 de oameni de afaceri care îşi investesc banii în peste 600.000 de companii pe acţiuni. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 35-55 de ani. Cu toate acestea, femeile vin din urmă, numărul acestora ajungând, în acest an, la peste 240.000, conform unei analize KeysFin

Conform acestora, prototipul omului de afaceri român este următorul: o persoană matură, trecută de 35 de ani, cu experienţă contabilă, care şi-a dezvoltat instinctul de supravieţuire în jungla economică românească.

Din datele analizate de KeysFin, rezultă că cei mai mulţi oameni de afaceri din ţara noastră care deţin calitatea de acţionar la o societate şi au minim 25% din acţiuni, sunt bărbaţi (373.798) în timp ce femeile sunt 240.960.

Bărbaţii au vârsta medie de 44,6 ani, iar femeile de 44 de ani.

“Este vârsta la care cei mai mulţi au acumulat deja experienţa necesară pentru a se lansa pe cont propriu în business. Mulţi sunt foşti angajaţi în diverse firme, dar sunt şi destui cei care fac afaceri dintr-un talent înăscut, care au avut tot timpul spirit antreprenorial, căliţi fiind la şcoala vieţii”, spun analiştii de la KeysFin.

Oamenii de afaceri bărbaţi sunt mai atraşi de următoarele domenii: construcţii (75%), la producţie (67%), transport (70,7%) şi comerţ (56,3%), în timp ce femeile sunt cele mai multe prezente în domenii precum sănătatea şi asistenţa socială (58,5%), serviciile (51,7%), activităţile administrative (43,59%) şi cele cultural-educative (40,4%).

“Datele vin să confirme interesul tot mai mare al investitorilor pentru domenii precum construcţiile, dovadă boom-ul resimţit mai ales în Capitală şi Ilfov sau serviciile, acolo unde, odată cu dezgheţarea business-ului post-criză, a crescut semnificativ volumul de tranzacţii. Comerţul rămâne , bineînţeles în prim-plan, exploatând la maximum revenirea apetitului românilor pentru cumpărături”, spun analiştii de la KeysFin.

Aceştia au mai spus că în viitor vom asista la o dezgheţare a relaţiilor comerciale, bazată pe creşterea sentimentului de încredere în economie. Aşadar, oamenii şi firmele încep să cheltuie mai mult decât să pună deoparte, semn că teama de un viitor nesigur s-a diminuat.

În plus, potrivit KeysFin, 2016 va aduce date mult mai spectaculoase din economie.

“Scăderea TVA, aşezarea Codului Fiscal pe baze stabile şi perspectivele unui an bun din punct de vedere investiţional, influenţate de o relativă stabilitate a cursului valutar şi a costurilor utilităţilor (carburanţi, gaze, curent electric etc.) fac ca 2016 să reprezinte, ce mai probabil, cel mai bun an pentru business-ul românesc din 2009 încoace, judecând atât după numărul firmelor noi înfiinţate cât şi după volumul afacerilor derulate de acestea. Un semn de întrebare rămâne şi pentru 2016 în ceea ce priveşte finanţarea bancară a business-ului”, au mai spus analiştii de la KeysFin.