Președintele României, Klaus Iohannis, a susţinut un discurs în cadrul evenimentului de lansare în dezbatere publică a documentului strategic „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”.
„Salut faptul că, astăzi, Guvernul pune în dezbatere un proiect care poate deveni foarte important pentru dezvoltarea economică a României în următorii ani. România puternică pe care dorim să o construim presupune valorificarea avantajelor competitive de care dispunem. Iar aici nu este vorba doar despre economie, ci despre oportunitățile României ca țară, în plan regional și în plan european. În acest sens, solicit Guvernului să întregească strategiile și politicile economice cu dimensiunea europeană necesară actualului context. Suntem într-un moment care conjugă trei etape esențiale pentru evoluția noastră. România de astăzi a depășit succesiv tranziția, aderarea europeană și criza economică, fiecare din aceste etape având provocările lor specifice. De aceea, așa cum am spus în mai multe rânduri, România are nevoie acum de un nou model de dezvoltare economică”, a spus preşedintele Iohannis.
Şeful statului a mai precizat că în România s-au făcut strategii, de toate felurile, dar multe au rămas pe hârtie, în diverse sertare, de obicei guvernamentale.
„Aici mă refer la mai mult decât o listă de măsuri economice, aici mă refer la măsuri care pot contura — sau nu, depinde cum o abordăm — o strategie. Mă refer la un model de dezvoltare la care România, acum, este obligată să se gândească”, a continuat acesta.
Potrivit preşedintelui, în plan economic, România are nevoie de o viziune sănătoasă, una pe termen lung, care să aducă românilor prosperitate durabilă.
„Să nu uităm lecția dureroasă a crizei recente, anume că prosperitatea odată obținută se poate pierde ușor. De aceea avem nevoie de creștere economică sustenabilă, pentru care trebuie să consolidăm încrederea în instituțiile și în politicile economice, astfel încât ceea ce construim să fie durabil”, a mai spus Klaus Iohannis.
Preşedintele a mai afirmat că România are un tablou macroeconomic bun, cu prognoze de creștere economică favorabile, de circa 4% anual, în condiții de stabilitate monetară și financiară.
„Este însă important să extindem premisele sustenabilității, pentru a avea o creștere economică sănătoasă și durabilă. Am traversat o criză economică severă, iar România încă stă confortabil, cu o datorie publică aflată sub 40% din PIB. Cu toate acestea, să nu acredităm dezvoltarea pe datorie, care poate deveni oricând nesustenabilă, si nici să neglijăm, din acest punct de vedere, povara deficitelor bugetare. Sunt de părere că este esențială revigorarea investițiilor, în condițiile în care sectorul privat se găsește în plin proces de recâștigare a încrederii economice”, a declarat preşedintele Iohannis.
Conform acestuia, la nivel guvernamental, însă, este prioritară întărirea capacității administrative în privința investițiilor publice, a căror execuție bugetară a fost, în ultimii ani, nefiresc de precară.
Totodată, este nevoie să recuperăm restanțele în materie de accesare a fondurilor europene, adică să normalizăm suportul financiar european.
Preşedintele mai spus că prin cota unică, România este astăzi competitivă fiscal.
„Este un avantaj important pe care merită să îl păstrăm, nu doar pentru a spori atragerea de investiții străine, ci pentru a susține și capitalul românesc. Avem nevoie de politici pro-piață, care să încurajeze capitalul românesc, pentru ca întreprinzătorii români să consolideze clasa de mijloc și să devină vector de schimbare. Am arătat, în mai multe rânduri, de ce competitivitatea se bazează pe calitatea instituțională a mediului de afaceri. Nu doar nivelul impozitelor contează, ci și povara birocrației, a corupției, predictibilitatea legislativă, timpul și costurile cu avize și autorizații”, a detaliat şeful statului.
Acesta a mai spus că direcțiile strategice ale „României competitive” necesită dezbateri și consens.
„De exemplu, spunem că infrastructura de transport este o prioritate zero, un activ economic la care toți marii investitori se uită atunci când caută noi direcții de investiții. Avem nevoie de conectarea reală a regiunilor de dezvoltare, de deschidere facilă către piețele externe”, a completat preşedintele.
Conform acestuia, energia este o sursă autentică de avantaj competitiv pentru România: suntem pe locul 3 în topul independenței energetice la nivelul Uniunii Europene.
În același timp, România poate dobândi un rol cheie în planul securității regionale, dincolo de importanța economică aparte a balanței energetice.
Educația este, de asemenea, un pilon fundamental pentru dezvoltarea României, potrivit preşedintelui Iohannis.
„Sunt ferm convins că merită să acordăm o atenție specială agriculturii și fermierilor români. În ultimii 20 de ani, ponderea agriculturii în PIB a scăzut continuu, de la circa 18% în 1995 la 4-5% în ultimii ani”, a mai afirmat acesta.
Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că România puternică este o „Românie competitivă”, o Românie europeană.
„Cred că potențialul european poate ieși întărit din provocările cu care se confruntă în prezent, iar România își poate asuma un rol activ și constructiv. Trebuie însă să înțelegem cu toții, ca țări membre ale Uniunii, că împreună ne va fi mai bine decât separat. Tocmai de aceea, dezvoltarea României de mâine trebuie privită și ca direcție de strategie europeană. Este important să ne pregătim cât mai bine, pentru a putea fructifica adâncirea integrării europene, inclusiv prin apartenența la zona euro. Noi suntem cei care trebuie să definim clar ce anume dorim și unde vrem să ajungem. Sper ca dezbaterile dumneavoastră să înceapă de aici, pentru că odată stabilită direcția, consensul sporește viteza modernizării României”, a încheiat Klaus Iohannis.