Constructii

Kovostroj, gamă variată de profile metalice pentru gips – carton

01.09.2014

Compania mizează pe dezvoltarea portofoliului de produse și creșterea cotei de piață. Kovostroj este o firmă românească din județul Cluj, ce a fost lansată în anul 2005, ca urmare a deciziei companiei mamă Kovostroj Dobsina A.S.-Slovacia de a lansa o unitate de producție de profile folosite la sistemele gips – carton în țara noastră. Cu un capital integral privat și beneficiind de experiența firmei mamă, societatea a început producția efectivă un an mai târziu, iar în 2007 deja se bucura de un portofoliu important de clienți permanenți. Compania a reușit, încă de la lansare, să crească susținut, chiar și în anii în care efectele crizei economice s-au făcut resimțite. “Un moment important l-a reprezentat criza globală, declanșată în anul 2008, și mai ales efectele sale din 2009 și 2010. În ciuda acestor condiții, firma noastră a rămas pe un trend ascendent al vânzărilor și veniturilor până la acest moment. Un moment deosebit pentru compania noastră l-a reprezentat decizia, din anul 2012, de a investi într-o hală nouă pentru extinderea spațiului de producție și într-o platformă exterioară de depozitare și încărcare, obiectiv finalizat la sfârșitul anului 2013. Suprafața interioară de producție s-a dublat la 2.000 metri pătrați”, ne-a declarat Dragoş Pavăl, directorul general Kovostroj SRL.

Lansări de produse noi

Pe lângă investițiile directe, în bani, compania din România a beneficiat constant de susținerea societății din Slovacia, prin sfaturi valoroase și direcții de dezvoltare importante, spune conducerea Kovostroj. “În total, investițiile se ridică la valoarea de 2 milioane de euro, pe lângă aceste investiții financiare, firma noastră beneficiază de suportul tehnic al Departamentului de Dezvoltare din Dobsina – Slovacia, precum și al personalului specializat al acestui departament pentru orice problemă sau implementare de utilaje ori produse noi”, ne-a explicat Dragoş Pavăl.

În prezent, compania oferă clienților și partenerilor o gamă largă de produse, mândrindu-se cu faptul că firma are cea mai variată ofertă de profile folosite la sistemele de gips – carton, atât în tipodimensiuni, cât și în grosimi. “De asemenea, firma noastră produce și profilele de tip UA de ranforsare pentru uși și ferestre. Profilele subțiri și de tip UA le producem atât în lungimi și ambalaj standard, cât și în formate atipice, pentru construcții speciale sau proiecte. Compania noastră execută și serviciul de tăiere rulouri de tablă și vânzarea de benzi de tablă către producători de produse din astfel de material. Începând cu luna septembrie a anului curent, vom începe și producția de tablă foi în formate standard, dar în diferite grosimi. Ponderea cea mai mare o deține gama profilelor subțiri pentru sistemele de gips – carton, întrucât aceste sisteme pentru pereți și tavane reprezintă cea mai mare parte din totalul lucrărilor de amenajări interioare”, ne-a declarat directorul general Kovostroj.

Partenerii de afaceri trebuie să știe că toate produsele companiei respectă regulile stricte impuse de certificările în vigoare, fiind testate minuțios înainte de a fi comercializate. “Toate profilele noastre sunt produse în conformitate cu standardul european EN14195 sau cu standardul german DIN 18182-1. Produsele sunt înscrise în Registrul Național al produselor pentru care a fost atestată conformitatea cu normele europene, Anexa 1, familia 1.7, poziția 80. Profilele noastre sunt testate, înglobate și agrementate în sistemele de gips – carton cu cea mai mare notorietate în România și Europa și sunt prezente de asemenea în cele mai mari rețele de distribuitori din România. Profilele Kovostroj poartă marcajul european de conformitate CE, prin îndeplinirea procedurilor de conformitate și de liberă circulație a mărfurilor în spațiul comunitar”, ne-a declarat Dragoş Pavăl, directorul general Kovostroj.

Dezvoltare 

Dacă la începutul producției, în anul 2006, Kovostroj avea o capacitate de profilare de aproximativ 800.000 m.l. pe an, acum capacitatea nominală s-a dezvoltat, ajungând la 3.000.000 m.l., după ce compania a achiziționat noi linii de profilare. “Creșterea capacității nominale de tăiere rulouri de tablă galvanizată este de circa 2.000 de tone lunar, iar producția s-a diversificat: pe lângă profilele subțiri s-a început producția profilelor de tip UA, benzi de tablă zincată, tablă foi în diverse grosimi. Referitor la solicitările partenerilor de afaceri, firma noastră adoptă o politică flexibilă și este concentrată pe înțelegerea și satisfacerea nevoilor clienților noștri. De exemplu, abordăm o politică de distribuție prin partenerii noștri locali și regionali, punem la dispoziție un stoc de produse în incinta companiei pentru reducerea termenului de livare”, a adăugat directorul general Kovostroj. 

Planuri de viitor

Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri în creștere, de la 33.169.719 lei în 2012, la 35,171,284 lei în 2013, iar conducerea Kovostroj spune că se așteaptă la 36.500.000 lei pentru anul curent. Cât despre dezvoltarea segmentului pe care activează compania, oficialii Kovostroj sunt de părere că există un potențial de creștere. “Întrucât piața profilelor de gips – carton este strict și strâns relaționată de piața plăcilor de gips – carton, conform datelor preluate de la producătorii acestor tipuri de plăci din România, începând cu anul 2008, consumul de circa 65.000.000 metri pătrați de placă comercializați în țara noastră va ajunge estimat în anul acesta la circa 40.000.000 metri pătrați.Deci, atât piața noastră, cât și piața plăcilor de gips – carton a fost într-un continuu regres.Există, într-adevăr, potențial de creștere în acest sector, este un necesar de locuințe și amenajare, dar evoluția și trendul crescător vor fi condiționate de politica de creditare, de politicile de investiții ale statului și, în mare parte, de puterea de cumpărare din România”, ne-a povestit Dragoş Pavăl.

Societatea are drept obiectiv atingerea unei cote de piață de 40%, pe segmentul pe care activează. În plus, se dorește menținerea unei politici de distribuție prin parteneriatele comerciale, dar și dezvoltarea portofoliului de produse, concomitent cu dezvoltarea exportului la un procent de 20% din producție. “Viziunea companiei a fost de la început aceea ca firma Kovostroj să fie un producător al profilelor de calitate, care să asigure funcționalitatea sistemelor de gips – carton și care să permită dezvoltarea unor parteneriate solide cu colaboratorii noștri.Investițiile viitoare vor viza dezvoltarea producției de accesorii, care intră în componența sistemelor și structurilor pentru gips-carton, deci în dezvoltarea portofoliului de produse, precum și în creșterea productivității în vederea creșterii profitului companiei”, ne-a declarat Dragoş Pavăl, directorul general Kovostroj.