Stiri: Fără categorie

Bugetul Uniunii Europene 2022

La nivelul UE România are cel mai mare deficit de încasare TVA

04.09.2015

Un studiu făcut public de Uniunea Europeană găsește că România are cel mai mare deficit de încasare al Taxei pe Valoare Adăugate din întreaga zonă a Europei. Țările cu cele mai mici deficite de încasare a TVA sunt Olanda, Finlanda și Suedia, mai exact 4 la sută din veniturile preconizate. Pentru România, oficialii UE au găsit că din veniturile preconizate deficitul ajunge la 41 la sută. Deficitul bugetar reprezintă diferența dintre veniturile din TVA care sunt preconizate și veniturile din TVA efectiv colectate de către autorități.

Din toate statele prezente în Uniunea Europeană doar Letonia, Malta și Slovacia au făcut progrese la capitolul Taxei pe Valoare Adăugată, în timp ce Polonia și Estonia au raportat o deteriorare la acest capitol.

Conform acestui studiu, doar în anul 2013 s-au pierdut 168 de miliarde de euro din veniturile din TVA pentru că nu au fost respectate legislațiile în vigoare. Totodată, necolectarea în mod corect a Taxei pe Valoare Adăugate a adus minusuri pentru bugetele diverselor state din Uniunea Europeană. Conform UE în 2013 din totalul celor 26 de state membre s-a estimat un echivalent de 15,2 la sută valoare de necolectare.

Acest studiu importat scoate în evidenţă, încă odată, necesitatea pentru noi reforme în sistemele de colectare a TVA din UE. Cer statelor membre să ia măsurile necesare pentru a combate evaziunea fiscală şi frauda fiscală la toate nivelele‘, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici.

Pentru România anul viitor va fi aplicată o cotă de Taxă de Valoare Adăugată de 20 de procente, o valoare în scădere față de cota actuală practicată de 24 la sută. Momentan doar bunurile alimentare beneficiază de o cotă TVA redusă de doar 9 la sută.