Stiri: Retail

Laptopul, preferat pentru cumpărăturile online în defavoarea dispozitivelor mobile  

04.07.2014

Majoritatea persoanelor preferă desktopul și laptopul pentru cumpărăturile online, în defavoarea dispozitivelor mobile, în timp ce rețelele sociale au un impact mare asupra deciziei de cumpărare, potrivit unui studiu realizat de comScore şi UPS.

În plus, transportul gratuit are o pondere deloc de neglijat în decizia de finalizare a unei achiziții online

„Mediul digital le oferă retailerilor oportunități și provocări în egală măsură. Cumpărătorii continuă să se dezvolte în jurul canalelor de comunicare online pe măsură ce valoarea cumpărăturilor realizate de pe desktop și dispozitive mobile se află în creștere de la an la an în toată lumea”, a declarat Iulia Gabriela Nartea, Managing Director UPS România, Grecia, Ungaria.

De ce cumpărătorii evită dispozitivele mobile

Studiul mai arată că telefoanele de tip smartphone au un rol important în experiența de shopping online, însă interfața pentru utilizator nu este suficient de atractivă pentru cumpărători. Astdel, desktopul sau laptopul este preferat pentru cumpărături online în defavoarea dispozitivelor mobile.

43% dintre cei intervievați apreciază că pe mobil nu pot avea o imagine suficient de clară sau mare a produsului, în timp ce 34% consideră că descrierea produsului nu este lizibilă. În plus, 31% afirmă că este dificil să compare mai multe produse, iar 30% au rezerve în ceea ce privește securitatea informațiilor de plată pe mobil.

Atunci când achiziționează de pe dispozitive mobile, 41% dintre respondenți preferă versiunea web a unui site, în timp ce 34% aleg versiunea pentru mobil, iar 25% o aplicație mobilă.

Rețelele sociale au un impact important asupra deciziei de cumpărare. Astfel, o treime din totalul cumpărătorilor și jumătate dintre cumpărătorii din generația Millennials (născuți între 1980 și 1995) apreciază că sunt influențați de rețelele sociale în decizia de a achiziționa.

Cât de mult contează transportul gratuit?

Pentru a beneficia de transport gratuit, clienții cumpără mai mult, majoritatea cumpărătorilor online optând pentru transport gratuit ca principală modalitate de livrare. 81% dintre cumpărătorii intervievați își doresc opțiuni de livrare gratuită, iar 62% vor să fie informați cu privire la data estimată sau garantată de livrare, în timp ce 54% își doresc existența unor multiple posibilități de plată.

Şi politicile de returnare influențează decizia de cumpărare. Cumpărătorii online își doresc posibilitatea de a returna o comandă fără costuri adiacente, 82% dintre cei intervievați spunând că finalizează o achiziție dacă li se oferă posibilitatea de a returna produsele comandate fără costuri suplimentare, în timp ce 66% verifică disponibilitatea acestei opțiuni înainte de a finaliza o comandă.