Stiri: Companii

Lars Lin & Diana Stafie Design Thinking

Lars Lin & Diana Stafie: Design Thinking și Creșteri Exponențiale

02.09.2019

Design Thinking. Lars este antreprenor și VP Certification & Learning la OpenExO, comunitate cu peste 1500 de experți, formată la inițiativa lui Salim Ismail, cel care a fost Founding Director la Singularity University și co-autorul unor cărți de referință despre Organizații și Transformare Exponențială.

Diana este co-fondator la futureStation.ro, ajutând companiile în explorarea diverselor scenarii despre evoluția industriilor din care fac parte și a propriului business, ajutându-le să înțeleagă trendurile, să își imagineze și să se pregătească pentru alternative de viitor aplicabile la nivelul echipelor, activității lor de business sau la nivelul comunității din care fac parte.

Lars Lin & Diana Stafie, traineri în cadrul programelor de transformare a organizațiilor

Lars și Diana sunt traineri în cadrul programelor de transformare a organizațiilor în baza Modelului ExO. Visa, HP, Airbus, Gucci, Stanley Black & Decker, Unilever, INTERproteccion sau Bitdefender sunt doar câteva dintre companiile care l-au accesat.

La Design Thinking Forum, pe 19 septembrie, Diana și Lars vor vorbi despre esența Organizațiilor Exponențiale, acele structuri care reușesc să rămână relevante într-un orizont viitor de timp și să scaleze la fel de repede precum o fac și tehnologiile exponențiale.

1. Cum definiți Design Thinking-ul?

Lars Lin: Design Thinking este în primul rând un mod de gândire și de abordare sistematică a unei probleme. Prin aplicarea principiilor de Design Thinking, se creează un spațiu oportun și sigur pentru empatie și experimentare. Se obțin astfel soluții inovative și relevante. Design Thinking este una din abordările utilizate intens în cadrul proiectelor ce folosesc Modelul ExO.

2. Ce mesaj aveți pentru companiile care sunt încă reticente la Design Thinking. De ce ar trebui să-l folosească și care este rezultatul pe care ar trebui să-l aștepte?

Lars Lin: Design Thinking-ul este esențial pentru a putea ajuta organizațiile să empatizeze cu problemele cu care se confruntă clienții sau eventualele așteptări ale acestora și ulterior să investească timp și resurse în a genera idei ce pot rezolva în mod inovativ aceste probleme și așteptări. Modelul ExO oferă spațiul perfect pentru aplicarea principiilor din Design Thinking. Sprinturile ExO încep prin identificarea problemelor, a trendurilor relevante și a tensiunilor ce apar la nivelul interacțiunii cu clientul.

Diana Stafie: Este important ca organizațiile să se îndrăgostească prima oară de problemele ce trebuie rezolvate și nu de propriile idei sau soluții. Modelul ExO ajută organizațiile să gândească soluții de transformare atât pentru business-ul lor actual, dar mai ales pentru a crea modele disruptive de business cu ecou. Haideți să ne gândim la industria hotelieră, AirBnB este o platformă tehnologică care a venit cu o nouă abordare și un nou model de business pe piață. Asta în timp ce lanțurile hoteliere vedeau competiția doar între ele și nu au făcut la timp uz de tehnologiile exponențiale existente și de trendul conform căruia consumatorii îmbrățișează economia participativă. INTERproteccion este o companie de asigurări din Mexico ce a fost printre primele organizații care au trecut printr-un proces de transformare pe baza Modelului ExO. Conform CEO INTERproteccion, aplicarea metodei a contribuit major la dublarea veniturilor și triplarea profitului în următorii 3 ani.

3. O anecdotă din anii de început, care va anunța cariera de mai târziu:

Lars Lin: Mi-am început cariera că Inginer de Sisteme în cadrul Ericsson. Îmi amintesc cu plăcere de o zi de vară când colegii din echipa de vânzări n-au fost disponibili pentru o întâlnire cu un client. Așa că a trebuit să merg cu inginerii mei din echipa tehnică. Deși cu emoții, acea prima întâlnire mi-a schimbat definitiv parcursul profesional. Mi-a plăcut mult experiența. O lună mai târziu eram deja parte din echipa de vânzări.

Diana Stafie: Nu chiar anecdotă, ci mă degrabă o frământare a tinereții mele. Mi-a fost foarte greu să decid ce vreau să fac când o să fiu mare. Atunci când am terminat liceul, nu m-am putut hotărî ce îmi place, așa că am dat la două facultăți. Le-am urmat pe amândouă la zi și le-am iubit în egală măsură. După absolvire, am intrat în consultanța Big4 și am construit expertiza în alte câteva domenii. Nu prea m-am simțit niciodată la locul meu. Mai târziu am realizat că nehotărârea și căutările mele erau de fapt curiozitate și dragoste de nou. Astăzi, am un business în care explorez lumi noi în fiecare zi.

4. Esența prezentării dumneavoastră la Design Thinking Forum:

Lars Lin & Diana Stafie: În cadrul prezentării de la Design Thinking Forum vom vorbi despre atributele care definesc o Organizație Exponențială, despre cum putem construi companii deopotrivă centrate pe oameni și pe tehnologie și vom da detalii despre Modelul ExO, aplicat în proiecte concrete cu clienții.

Mai multe despre:

Lars Lin: https://designthinkingforum.ro/introduction-to-lars-lin-villebaek-for-the-design-thinking-forum-september-2019-în-bucharest/

Diana Stafie: https://designthinkingforum.ro/introduction-to-diana-stafie-for-the-design-thinking-forum-september-2019-în-bucharest/

Iar pentru cei care vor să știe mai mult despre Lars și prezentarea lui, un interviu în engleză aici:

https://designthinkingforum.ro/introduction-to-lars-lin-villebaek-for-the-design-thinking-forum-september-2019-în-bucharest/

Citește și Piața spațiilor industriale și logistice din România, cea mai bună perioadă din istorie