laserul de la magurele 2019

Laserul de la Măgurele, premieră mondială în 2019!

13.03.2019

Laserul de la Măgurele. Premieră mondială pentru Laserul de la Măgurele! Astfel, în proiectul Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics, a fost atinsă puterea de 10 PetaWatts pe data de 7 martie 2019.

Guvernul a anunțat într-un comunicat de presă că a sprijinit realizarea acestui proiect complex.

Laserul de la Măgurele. Una dintre cele mai importante facilități de cercetare europene

Infrastructura pan-Europeană ELI (Extreme Light Infrastructure) este una dintre cele mai importante facilități de cercetare europene. Aceasta reprezintă o evoluție științifică semnificativă pe plan mondial în domeniul laserilor de mare putere.

Laserul de la Măgurele. Fonduri europene

În plus, Laserul de la Măgurele se construiește cu resurse financiare alocate prin Programul Operațional dedicat Dezvoltării Regionale, la care se adaugă și fonduri naționale.

Componenta românească a proiectului este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP). Aceasta se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH).

Instalarea sistemului în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016. Proiectul s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW. Aceasta este cea mai mare putere la nivel mondial.

”Atingerea celor 10 PW la laserul ELI-NP reprezintă un moment de referință pentru cercetarea mondială, Europa deținând, în premieră, prin România, cel mai puternic laser din lume. Acest echipament unic în lume deschide calea primelor experimente internaționale la Măgurele, iar realizarea lui la parametrii asumați confirmă încă o dată faptul că proiectul ELI-NP este un proiect de succes, care va rămâne in istoria mondială a științei”, se arată pe site-ul Laserul de la Măgurele.

Laserul de la Măgurele. Profesorul Gerard Mourou

Laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou sublinia public rolul major pe care construcția acestui sistem în țara noastră l-a jucat în acordarea acestei distincții.

Executivul, prin Ministerul Cercetării și Inovării, a urmărit îndeaproape implementarea proiectului ELI-NP. Instituția mai precizează că a asigurat întreg suportul necesar pentru finalizarea în condiții optime a acestuia, astfel încât să fie realizate toate obiectivele asumate.

Laserul de la Măgurele. Eveniment organizat de ELI-NP Măgurele

Acest succes deosebit – realizarea celui mai puternic laser din lume – va fi marcat miercuri, 13 martie 2019, printr-un eveniment organizat la ELI-NP Măgurele.

Citește și Wizz Air lansează două noi rute din România

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Laserul de la Măgurele, premieră mondială în 2019!

  1. Pingback: Kaufland Romania reduceri 13 martie 2019 | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.