Stiri: Sanatate

LAWG: Unul din cinci pacienți este tratat cu ajutorul contribuției industriei farma

09.04.2014

Asociația farmaceutică LAWG propune Guvernului României un parteneriat pentru finanțarea sistemului de sănătate și pentru aprobarea imediată a listei actualizate de medicamente compensate și gratuite. Astfel, în condițiile în care industria farma este sectorul care investeste cel mai mult în cercetare și dezvoltare la nivel mondial, Asociația consideră că nu este suficient ca industria să descopere medicamente noi, dacă nu se iau și măsuri prin care pacienții să poată beneficia de aceste inovații.

 ”Dacă în majoritatea țărilor accesul pacienților la tratamente noi este facilitat prin compensarea medicamentelor respective de către stat, în Romania lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizaă din anul 2008. Prin urmare, tratamentele care au fost compensate în ultimii șase ani în Europa nu sunt accesibile pacienților români”, explică reprezentanții LAWG.

Cheltuielile publice cu sănătatea în țara noastră sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, statul român investind anual doar 536 de euro pe locuitor față de media UE de 1.620 de euro pe locuitor.

”Nu numai că resursele alocate de Guvern sănătății sunt cele mai reduse din Uniunea Europeană, dar o parte din acestea sunt, de fapt, plătite chiar de industria farmaceutică, prin intermediul taxei clawback. Practic, dacă ne referim la terapiile cu medicamente compensate, unul din cinci pacienți este deja tratat gratuit cu ajutorul contribuției industriei farmaceutice”, au continuat reprezentanții Asociației.

În acest context, LAWG solicită Guvernului reconsiderarea proiecțiilor financiare pe termen scurt și mediu în domeniul sănătății, inclusiv în privința medicamentelor compensate.

Astfel, este nevoie de cel puțin două măsuri cu impact bugetar pe care autoritățile publice să le ia. Este vorba despre suplimentarea anuală a cheltuielilor cu serviciile medicale și medicamentele ale Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) și despre majorarea anuală a bazei de impozitare pentru taxa clawback. ”În condițiile în care România are acces la finanțări externe nerambursabile și rambursabile de sute de milioane de euro dedicate infrastructurii și politicilor publice în sănătate, propunem ca resursele bugetului de stat actualmente alocate acestor cheltuieli să fie disponibilizate și redirecționate către FNUASS”, a explicat sursa citată.