legea adoptiei 2018

Legea adopției a fost modificată. Principalele schimbări aduse în 2018

21.09.2018

Legea adopției a fost modificată. Anunţul a fost făcut de Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă. Mai exact, procedura de adopţie a fost simplificată. În plus, familiile care adoptă vor fi sprijinite financiar.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției. Scopul modificărilor este de a rezolva unele probleme apărute în implementare.

În plus, prin modificările aduse s-au reanalizat unele principii care stau la baza adopţiei.

Totodată, Legea adopţiei a fost actualizată și pentru a adapta legislaţia la realităţile actuale.

Legea adopției. Evaluarea famiilor care vor să adopte un copil

În Legea adopţiei s-au introdus prevederi care să asigure celeritate în dobândirea și menținerea statutului de copil adoptabil. De asemenea, e procedura de evaluare a adoptatorilor a fost flexibilizată.

Alte schimbări au în vedere etapa de monitorizare post-adopție, precum simplificarea unor proceduri.

„Noua formă a legii elimină din procedură identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protecție a copilului are ca finalitate adopția, această măsură având ca scop simplificarea demersurilor din această etapă”, conform actualizărilor făcute în Legea adopţiilor.

Legea adopției. Valabilitatea atestatului „apt” pentru adopţie

Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să adopte un copil, se majorează durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte. Astfel, valabilitatea acestuia creşte de la 2 ani la 5 ani.

S-a avut în vedere şi flexibilizarea derulării procedurii de adopţie internaţională pentru copiii care au împlinit deja vârsta de 14 ani. A fost urmărită creşterea şanselor ca aceşti copii să aibă şansa la o familie. Sunt incluşi aici şi grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi, dacă unul dintre ei a împlinit vârsta de 14 ani.

Modificările vizează și noi stimulente financiare acordate famiilor care adoptă.

Legea mai prevede și modificări referitoare la concediul de acomodare.

Citeşte şi Cea mai eficientă dietă: Singurul mod în care ne păstrăm sănătatea şi scăpăm şi de kilogramele în plus

 

 

Citiți și despre: