Stiri: Social

Proiectul LittleBig2gether.

Legea adopţiilor se modifică. Principalele schimbări aduse de Guvern

17.09.2015

Executivul a aprobat, ieri, un proiect de lege care vizează flexibilizarea procesului de adopție, atât în cazul adopțiilor interne, cât și al celor internaționale. Astfel, sunt propuse o serie de noi dispoziții procedurale care să permită finalizarea unei adopții într-o perioadă mai scurtă de timp. Prin urmare, termenul de apel în instanța judecătorească va fi redus de la 30 de zile la 10 zile, iar primul termen de judecată va fi în 15 zile de la înregistrarea cererii.

Totodată, pentru judecarea cererilor de încredințare în vederea adopției, nu va mai fi necesară citarea părților, fiind evitată o durată mare de timp pentru soluționarea dosarelor.

„Prin adoptarea acestui proiect, sunt reglementate situațiile în care părinții biologici, legal citați de către instanța judecătorească, refuză să se prezinte la două termene fixate de către instanță, neprezentarea lor fiind apreciată drept refuz abuziv de a consimți la adopție, fapt ce va conduce la declararea copilului ca fiind adoptabil. Adopția poate fi stabilită și în cazul în care părinții/rudele care au putut fi găsite, declară că nu doresc să se ocupe de copil, însă ulterior refuză să semneze declarațiile care ar permite copilului să fie declarat adoptabil”, precizează Guvernul, într-un comunicat de presă.

În acelaşi timp, acolo unde va fi necesar, o comisie rogatorie se poate deplasa la domiciliul părintelui pentru luarea consimțământului acestuia, însă termenul în care aceștia își pot retrage declarațiile conform cărora nu doresc să îngrijească minorul a fost redus de la 60 la 30 de zile.

Conform noii legi, termenele vor fi reduse și în cazul adopțiilor internaționale. Astfel, un copil este eligibil pentru o astfel de adopție după o perioadă de un an de la deschiderea procedurii, și nu după doi ani, așa cum se întâmplă în prezent.

„O altă noutate reglementată prin acest proiect de lege vizează acordarea unui concediu de acomodare, cu o durată de maximum 90 de zile și a unei indemnizații lunare pe durata încredințării în vederea adopției, oricăruia dintre soții familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit. Valoarea indemnizației va fi raportată la indicatorul social de referință (ISR) și va fi în cuantum de 6,8 ISR”, conform modificărilor legislative.

La ora actuală, valoarea indicatorului social de referință este de 500 de lei.

O altă măsură are în vedere şi prelungirea valabilității atestatului de familie adoptatoare de la un an la 2 ani.

Intrarea în vigoare a acestei legii se va realiza într-un termen de 4 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, moment estimat ca fiind în cursul anului viitor.