Stiri: Finante

Legea dării în plată, adoptată de Senat. Ce amendamente s-au adus?

01.03.2016

Legea dării în plată a fost adoptată ieri de Senat, cu unanimitate de voturi: 119 voturi „pentru” şi niciunul împotrivă. În plus, senatorii au decis ca programul guvernamental Prima Casă să nu fie scos de sub prevederile Legii dării în plată şi au admis amendamentului cerut de Banca Naţională a României are impunea un plafon maximum de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinaţie de locuinţă.

Legea se află în faza reexaminării, iar Senatul este prima Cameră sesizată. Decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor.

„Scopul nostru a fost să scoatem o legea dreaptă, nici de stânga, nici de dreapta, o lege care să fie cât mai repede aplicabilă, pentru că oamenii sunt disperaţi că băncile îi scot afară din casă. Această lege nu e împotriva sistemului bancar, ci a fost gândită să aducă echilibru în raportul dintre bănci şi clienţi şi care să-i protejeze pe aceştia din urmă împotriva abuzurilor băncilor”, a declarat Daniel Zamfir, iniţiatorul Legii dării în plată.

Acesta a mai explicat că riscul trebuie împărţit între clienţi şi bancă. Conform lui, dacă cel care ia un credit îşi asumă riscul dobânzii şi al fluctuaţiei de curs, banca trebuie să-şi asume riscul ipotecii.