Stiri: Finante

Legea dării în plată. Ce părere au românii despre acest proiect?

05.04.2016

Mai mult de trei sferturi dintre români (77%) consideră că în situația în care ar exista o lege care obligă banca să preia casa, atunci de această lege ar trebui să beneficieze numai cei care nu pot plăti și nu cei care pot plăti dar nu mai vor, se arată în sondajul „Opinia românilor despre Legea dării în plată”, realizat de IRSOP Market Research & Consulting.

Astfel, majoritatea respondenților s-au pronunțat împotrivă ca beneficiarii legii să fie cei care şi-au cumpărat mai multe case/ terenuri şi au dificultăţi, fiind indicați ca beneficiari ai legii numai cei care au o singură casă (81%). De altfel, 89% dintre români consideră că este bine să existe o lege care să ajute persoanele fizice care au luat un credit şi se află în dificultate financiară.

În plus, aproximativ 94% dintre români optează pentru negocierea unei soluții în bună înțelegere cu banca și păstrarea locuinței, în situația în care au dificultăți financiare la plata creditului, în timp ce doar 6% dintre români doresc o lege care să prevadă desfiinţarea unui contract semnat cu banca şi renunţarea la casă (Legea privind darea în plată), se arată în studiu.

Proiectul legii dării în plată intră marți în dezbatere pe articole la Comisia juridică a Camerei Deputaților și cel mai probabil miercuri se va da raportul.