Stiri: Finante

Legea dării în plată: Creditarea și căutarea de locuințe au fost reluate

01.11.2016

Dezechilibrele create de adoptarea legii dării în plată atât pe piața bancară și imobiliară, cât și în industriile conexe, nu au durat foarte mult, astăzi, situația fiind una stabilă. Aceste informații se bazează pe analiza noii platforme imobiliare Wizmo.ro, realizată cu sprijinul datelor Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România.

Potrivit datelor Kiwi Finance, în luna octombrie, ofertele băncilor au fost ajustate aproape în întregime la caracteristicile aliniate cu cererea – avans de 20-25% și dobânzi în plaje rezonabile. Astfel, la câteva luni de la intrarea în vigoare a legii dării în plată, creditarea s-a reluat, fiind acum la nivelul din primăvară.

Acest trend se va menține atât din punct de vedere al costurilor, cât și ca avans. În plus, prețurile imobilelor urmează un trend sustenabil crescător care se va păstra, potrivit estimărilor brokerului de credite imobiliare.

În acest context, toți actorii din piață au redevenit optimiști. Este și cazul Wizmo.ro, noua platformă de anunțuri imobiliare care targetează, în egală măsură, proprietarii de imobile, agențiile imobiliare, dezvoltatorii imobiliari, cât și persoanele și companiile care sunt în căutarea unui spațiu construit sau teren, fie el de închiriat sau de vânzare.

„Am lansat Wizmo.ro la începutul lunii iunie și putem spune că momentul a coincis cu intrarea în vigoare a legii dării în plată, o cotitură importantă a pieței imobiliare locale. Am testat îndelung terenul înainte de a lua această decizie, ajungând la concluzia că mediul economic din România oferă condiții mai mult decât oportune. Nu am considerat ca fiind o piedică noua situație din piață. În plus, mai devreme decât ne așteptam, căutările s-au intensificat pe site. În luna octombrie, traficul înregistrat de către Wizmo.ro a crescut cu 60%, iar timpul de căutare per vizitator s-a mărit cu 30% față de luna precedentă”, spune Maarten Deboo, CEO, Wizmo.ro.

Adoptarea noii legi a determinat cele mai multe bănci să majoreze avansul solicitat clienților pentru creditul de achiziție de locuință, iar unii creditori, cu proiecte imobiliare aflate în faze incipiente, au preferat să înghețe temporar lucrările. Astfel, efectele au venit în lanț: încetinirea creditării într-o perioadă convenabilă pentru clienți, în care dobânzile se aflau la un minim istoric și costurile bancare erau mult diminuate față de anii anteriori; încetinirea dezvoltărilor imobiliare; diminuarea vânzărilor în industriile colaterale (mobilier, materiale de construcții, electrocasnice, electronice etc.).

„În același timp, băncile care au aliniat de la început avansul la puterea de accesare a clienților (20-25%) au fost suprasolicitate de cereri noi de creditare, ceea ce a condus la timpi foarte mari de răspuns și procese lungi de analiză. Astfel, putem spune că o lege cu ‘beneficii’ reduse și punctuale a produs mai mult disconfort și gălăgie decât efecte coerente și sustenabile”, subliniază Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.