Stiri: Constructii

Legea dării în plată, dezbătută la „Real Estate & Construction Forum”

07.04.2016

Evoluția pozitivă a economiei va diminua efectul Legii dării în plată, aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns specialiştii din domeniul construcţiilor şi imobiliarelor, care au particiat pe 30 martie la cea de-a doua ediţie a evenimentului “Real Estate & Construction Forum”.

În cadrul evenimentului cei mai buni specialiști în domeniu au analizat piața de real estate, perspectivele pentru anul curent, noile tendințe în dezvoltarea imobiliară, piața de office și retail, evoluția prețurilor și opțiunile de finanțare pentru proiectele imobiliare.

În prima parte a zilei, invitații au fost: Tal Roma, Business Development Manager, AFI Europe România, Alexandros Ignatiadis, Co-fondator, Octagon Contracting & Engineering, Florin Furdui, CEO, Portland Trust, Oana Păun, PR Specialist, Maurer Imobiliare, Dragoș Vîlceanu, Președinte, Asociația Brokerilor Imobiliari, Adrian Vascu, Senior Partner, Veridio, Preşedinte ANEVAR 2014-2015 și Cosmin Ulmean, Head of Sales Romania, Serbia, Croaţia & Slovenia, Takko Fashion. Sesiunea de discuții a fost moderată de Ilinca Păun, Managing Director, Colliers Internaţional România.

Astfel, Tal Roma, Business Development Manager, AFI Europe România, a vorbit despre proiectele companiei în afara Bucureștiului.

”Am ales să investim în Brașov pentru că este mai dezvoltat pe zona de birouri decât alte orașe din România, există câteva universități și diverse companii. Am decis să dezvoltăm un proiect de clădiri de birouri acolo,în legătură cu mall-ul pe care îl deținem. Credem în locație, dar dacă infrastructura nu va fi îmbunătățită nu cred că vom avea succesul scontat. Despre piața de birouri din București pot spune că este cumva tipică, iar dezvoltarea ei este certă. Există însă valuri în materie de cerere și ofertă. Dacă dezvoltatorii nu vor reuși să ocupe clădirile vom vedea clădiri goale și presiuni din diverse medii”, a afirmat Tal Roma.

De asemenea, Florin Furdui, CEO, Portland Trust, este de părere că ciclul de cerere și ofertă pentru piața de office din București nu este unul tipic.

”Bucureștiul are o economie de sine stătătoare, aici este masa critică de oameni, businessul se învârte. Ciclul de cerere și ofertă pentru office nu este unul tipic. Aș putea spune că un număr corect de ani este de cinci. Pot spune că vremea dezvoltărilor mediocre s-a dus. Acestea nu mai au succes și au dispărut. De aceea, există concentrare în câteva zone care permit mai multe facilități și altceva pe lângă viața de birou”, a explicat Florin Furdui.

Despre Legea dării în plată, Tal Roma crede că va avea efect în piață, dar speră că va avea un impact diminuat de evoluția pozitivă a economiei.

În plus, Dragoș Vîlceanu, Președinte, Asociația Brokerilor Imobiliari, este de părere că această Lege nu va avea un impact în sectorul imobiliar.

”Legat de legea dării în plată, toată lumea vorbește despre cum arată aceasta, dar nimeni nu încearcă să facă lucruri pentru a salva aceste case pentru care oamenii au plătit rate chiar și 10 ani. Nimeni nu aduce în discuție felul cum ar putea fi oamenii ajutați să-și păstreze casele. Va fi foarte greu pentru oricine să profite de această lege. Nu văd ce persoană fizică ar dori să renunțe la o casă pentru care a plătit rate timp de 10 ani. Nu știm cum va arăta această lege. Nu am fost invitați la discuții. Le-am fi arătat cu cifre că acest proiect nu poate influența nici măcar cu 10% piața rezidențială. Acum statisticile arată că băncile au atras, din 2013 și până acum, cu 80% mai multe depozite decât au dat credite. De aceea cred că Legea dării în plată va avea influență 0. Băncile nu pot ține banii în bancă, ele vor trebui să îi dea în piață”, a declarat Dragoș Vîlceanu.

Invitații celei de-a doua sesiuni de discuții au fost: Laurențiu Plosceanu, Președinte, ARACO și Octavian Brener, Şef Birou Control şi Inspecţie pentru Calitatea Lucrărilor de Construcţie, I.S.C., Claudiu Georgescu, Președinte Asociația Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România, Oana Albota, Avocat, Partener Fondator, Albota Law Firm și Claudiu Butacu, Preşedinte Asociaţia Solar Decatlon.

În cadrul sesiunii, Laurențiu Plosceanu, Președinte, ARACO, a oferit o viziune mai puțin optimistă asupra sectorului real estate, decât antevorbitorii săi din prima sesiune a conferinței.

”În ciuda creșterilor și în ciuda perțurilor în creștere, sectorul este în convalescență. Avem în sfârșit un Master Plan General de Transport al României, dar din cauza felului în care se va implementa, vor rămâne foarte multe lucruri de făcut și foarte mulți bani de cheltuit în ultima parte a proiectului, ceea ce va fi practic imposibil. Vedem că CNADNR încearcă să-și facă birouri interne pentru a face singuri diverse activități necesare procesului de realizare a investițiilor în infrastructură. Nu cred, sincer, că au capacitatea și timpul necesar pentru a face asta și probabil că și acest lucru va întârzia realizarea lucrărilor”, a declarat Laurențiu Plosceanu.