Pe 5 aprilie, BusinessMark, cu sprijinul Asociației Române a Băncilor, UNSAR și al ALB România, a organizat cea de-a treia ediție a Romanian Financial Conference. Printre speakeri invitați ai primei sesiuni din cadrul evenimentului s-a numărat Radu Grațian Ghețea, Președinte CEC Bank, Președinte de onoare Asociația Română a Băncilor, Theodor-Cornel Stănescu, Director General Adjunct Marfin Bank, Florin Dănescu, Preşedintele Executiv, Asociația Română a Băncilor, Rodica Tuchilă, Director, Asociația Română a Băncilor.
În cadrul conferinţei, Directorul General Adjunct al Marfin Bank a făcut vorbit despre Legea insolvenței persoanelor fizice.
”A mai fost un astfel de exemplu: Insolvența persoanelor fizice, dar care avea toate componentele, inclusiv cea de protecție socială. Nu am folosit-o, nu am înțeles nici eu de ce. Trebuie să avem o comunicare mai eficientă pentru a înțelege de ce implementăm legi care nu-și găsesc rostul nici ca protecție socială”, a precizat Theodor-Cornel Stănescu.
Radu Grațian Ghețea, Președinte CEC Bank, Președinte de onoare Asociația Română a Băncilor, a făcut referire la Legea Dării în Plată.
”Băncile nu trăiesc numai din creditarea persoanelor fizice. După 2001-2002 au început să fie dezvoltate servicii și produse de creditare pentru persoanele fizice. Când creditele pentru populație aproape au stagnat, băncile s-au reorientat către alte tipuri de produse cum ar fi cele destinate agriculturii și cele sprijinite prin programe cu fonduri europene. Dacă vor stagna din nou creditele către persoanele fizice va trebui să găsim soluții, o nișă pentru a da credite. Programul „Prima Casă”, care a dus în ultimii ani la creșterea pieței imobiliare și a contribuit la creșterea consumului, nu va mai avea viitor dacă va intra sub incidența Legii privind darea în plată. Nu cred însă că se va ajunge la o situație atât de radicală. Nu cred că Programul Prima Casă va fi scos practic din funcțiune. Nu cred că băncile nu vor mai avea interes pentru creditele acordate persoanelor fizice”, a detaliat Radu Grațian Ghețea.
Acesta crede că Legea poate fi adusă într-o formă care să răspundă nevoilor pentru care a fost creată.
De asemenea, în încheierea primei sesiuni de discuții, Rodica Tuchilă, Director, Asociația Română a Băncilor, a vorbit despre reglementările SEPA.
”Se lucreză de ani de zile la proiectul SEPA – al plăților electronice în euro. În România, acest proiect are și o componentă în lei. Pe 12 aprilie se va lansa împreună cu Transfond acest proiect bazat pe reguli europene. Se fac efoturi pentru accelerarea adoptării de instrumente electronice. Evoluția tehnologică face procesele să se modifice. Asta înseamnă și oportunități pentru furnizori pe zona plăților din sistemul bancar”, a declarat Rodica Tuchilă.
Sesiunea a II-a i-a avut ca invitați pe Valentin Ionescu, Director, Direcţia de Strategie şi Stabilitate Financiară, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Lucian Anghel, Preşedinte, Bursa de Valori Bucureşti, James Grindley, CEO, CertAsig, Adrian Marin, Membru în Comitetul de Direcţie al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, Mugur Popescu, CFA, Membru al Consiliului Director al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania – APAPR, Investment Director, BCR Pensii, Franz Weiler, CEO, UNIQA Asigurari, Răzvan Diaconescu, Director General, Impuls Leasing.
”Avem peste 11 milioane de contracte de asigurări generale și 3,6 milioane de contracte de asigurări de viață. Pentru Pilonul II sunt în derulare 6,5 milioane de contracte și numai peste 300.000 pentru Pilonul III”, a precizat Valentin Ionescu, Director, Direcţia de Strategie şi Stabilitate Financiară, ASF.
Potrivit acestuia, evoluția pieţelor financiare este în general în scădere. Directorul a mai precizat că în piața asigurărilor din România în anul 2015, un procent de 79,2% era reprezentant de asigurările generale și 20,73%, asigurările de viață.
În acelaşi timp, James Grindley, CEO, CertAsig, a vorbit despre riscurile diverse pe care compania pe care o conduce le asigură.
”CertAsig asigură riscuri complexe și se adresează companiilor nu clienților individuali. Asigurăm riscuri deosebite și provocatoare cum ar fi ”Cumințenia Pământului” – Constantin Brâncuși, dinozauri din muzee, evenimente muzicale sau de circ de înaltă ținută”, a menționat James Grindley.