Stiri: Social

Legea Educatiei

Legea Educației, retrimisă în Parlament

03.01.2019

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Ligia Deca, Consilier de Stat – Departamentul Educație şi Cercetare, a afirmat, într-o conferință de presă că Președintele României va trimite pentru reexaminare Parlamentului Legea pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale, înregistrată la Senat cu numărul 652/2018.

Legea Educației. Reducerea numărului de ore

Motivul reexaminării îl reprezintă măsurile introduse la articolul I, punctul 4, prin care se realizează reducerea numărului de ore din ciclul primar, gimnazial și liceal începând cu următorul an școlar.

Potrivit acestor noi reglementări, numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, 25 la învățământul gimnazial și 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal.

Legea Educației. Modificările s-au făcut fără o analiză de impact

”Această nouă modificare abruptă a Legii Educației Naționale, fără nicio analiză de impact, riscă să producă efecte negative în cascadă pentru comunitatea școlară, fapt semnalat inclusiv de organizații reprezentative la nivel național ale elevilor, dascălilor și părinților. Demersul denotă lipsa unei strategii și a unei viziuni pe termen mediu și lung în acest sector esențial pentru viitorul României”, a afirmat Ligia Deca.

Conform acesteia, orice modificare a numărului de ore afectează automat și:

  • profilul de formare,
  • conținuturile educaționale,
  • modalitățile de predare, învățare și evaluare.

Legea Educației. Un val de concedieri

”Reducerea numărului de ore la o asemenea dimensiune va însemna, cel mai probabil, un val de concedieri în sistemul de învățământ. Mai exact, proiectul de lege modifică articolul 66 din Legea Educației Naționale, fără să evalueze impactul asupra încadrării cu personal”, mai spune Ligia Deca.

Aceasta mai precizează că legea nu include dispoziții finale care să clarifice momentul din care începe aplicarea modificărilor.

Legea Educației. Dispozițiile tranzitorii

În plus, legea nu cuprinde nici dispoziții tranzitorii care să clarifice modul în care aceste modificări vor fi implementate.

”Se poate ajunge în situația absurdă în care, de exemplu, elevii de gimnaziu, de exemplu, vor fi școlarizați după trei planuri-cadru: cel inițial – cel vechi, cel curent, aflat în implementare până la clasa a VI-a, și cel viitor, care ar trebui dezvoltat până la începutul anului școlar 2019-2020 conform legii trimise la promulgare”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Legea Educației. O nouă modificare a manualelor

În lipsa acestor prevederi tranzitorii și finale, cel mai probabil va fi nevoie de o nouă modificare a manualelor. Acestea ar trebui adaptate viitoarelor planuri-cadru.

”Dat fiind timpul scurt până la care acestea ar trebui refăcute, există riscul evident ca ele să nu fie finalizate la timp”, mai afirmă Ligia Deca.

Modificările aduse legii presupun și o pregătire a cadrelor didactice pentru implementarea viitoarelor planuri cadru. Se întâmplă acest lucru deși nu s-a finalizat încă formarea lor privind planurile cadru actuale.

Legea Educației. Lipsa unei viziuni

”Lipsa unei evaluări a impactului asupra resursei umane arată fără echivoc lipsa viziunii în educație pe care cei care propun legea se pare că o au”, explică consilierul de stat.

Așadar, modificările aduse articolului 66 din Legea nr. 1/2011, riscă, în forma lor actuală, să afecteze calitatea și coerența procesului educațional.

Legea Educației. Celelalte prevederi

În schimb, conform Ligiei Deca, celelalte prevederi ale legii sosite la promulgare sunt de natură să creeze un impact pozitiv.

”Astfel, ea include măsuri privind combaterea bullying-ului, precum și o serie de prevederi menite să crească accesul la educație a unor copii care nu aveau acest acces până acum, de exemplu, cei fără Cod Numeric Personal”, a precizat consilierul de stat.

Cu toate acestea, modificarea articolului 66 din Legea Educației Naționale face necesară reexaminarea textului de lege.

Citește și Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, preluată oficial de România