Legea farmaciei, modificată

24.08.2018

Guvernul a aprobat, la propunerea făcută de Ministerul Sănătăţii, în ședința de joi o Ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/2008. Schimbări aduse au ca principal scop asigurarea accesului pacienților la tratament medicamentos și la servicii farmaceutice de calitate, care alături de serviciile medicale deţin o importanța vitală pentru pacienți.

Ordonanţa prevede o serie de măsuri pentru protecția pacientului, precum sancțiuni care se aplică unităților farmaceutice în cazul eliberării de medicamente fără preț de producător aprobat de Ministerul Sănătății, sau, în cazul practicării unor prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătății, conform prevederilor legale.

Sunt avute în vedere şi sancțiuni pentru farmaciile care n dețin autorizație de funcționare emisă de Ministerul Sănătății, în conformitate cu prevederile legale pentru vânzarea şi eliberarea online a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală.

„Descentralizarea este o prioritate a acestui Guvern, iar actul normativ aprobat azi reprezintă încă un pas în această direcție. Astfel, inspecția de autorizare a unităților farmaceutice, care până în prezent este realizată de Ministerul Sănătății, va trece în sarcina Direcțiilor de Sănătate Publică. În acelasi timp, în vederea asigurării unei supravegheri eficiente și riguroase a activităților desfășurate în unitățile farmaceutice, actul normativ aprobat astăzi mai prevede ca inspecția de supraveghere a activității unităților farmaceutice va fi exercitată de către personalul împuternicit din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, instituție cu insfrastructură și capacitate de a exercita această activitate”, a mai anunţat Ministerul Sănătăţii

 

 

 

Citiți și despre: