Legea insolventei 2018 modificari

Legea insolvenţei 2018: Mediul de afaceri critică modificările aduse

04.10.2018

Legea insolvenţei 2018: Modificările aduse legislaţiei sunt criticate de Confederația Patronală Concordia. Motivul este următorul: mediul de afaceri nu a avut posibilitatea de a evalua potențialele efecte economice și juridice ale acestor schimbări.

Într-un comunicat de presă, transmis astăzi, Confederaţia dezaprobă modificarea prin Ordonanță de Urgență a Legii insolvenței.

Legea insolvenţei 2018: Consultarea cu mediul de afaceri

„Confederația Patronală Concordia (CPC), reprezentativă la nivel național, dezaprobă adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 88/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul insolvenţei, în condiții de netransparență și fără o consultare judicioasă și mereu necesară cu mediul de afaceri”, precizează reprezentanţii CPC.

Aşadar, mediul de afaceri nu a avut posibilitatea evaluării potențialelor efecte economice și juridice ale noii Legi a insolvenţei. În plus, Guvernul nu a prezentat niciun scenariu de impact economic. Acest lucru s-a întâmplat deşi era obligatoriu să prezinte, conform legii.

Legea insolvenţei 2018 modificări: Reglementări necesare

De asemenea, executivul nu a prezentat situațiile extraordinare legate de domeniul insolvenței și a căror reglementare nu poate fi amânată. Astfel, Guvernul a dovedit în procesul de adoptare a Ordonanței că pune semnul egalității între urgența reglementării și existența unei situații extraordinare ce justifică o astfel de modificare legislativă.

„Curtea Constituțională a precizat că o astfel de confuzie nu trebuie făcută și că reglementarea operativă poate fi realizată și pe calea procedurii obișnuite de legiferare”, precizează reprezentanţii Confederației Patronale Concordia.

Pe lângă aspectele care ţin de procedură, mediul de afaceri din România a semnalat Guvernului și o serie de probleme de fond ridicate de noua Lege a insolvenţei.

Legea insolvenţei 2018: Printre acestea se numără:

– se reduc șansele de reintegrare a companiilor în piață, ceea ce va conduce la scăderea încasărilor din taxe și impozite;

– sunt impuse prevederi discriminatorii, prin care este protejat doar statul în postura sa de creditor;

– posibilitatea transformării creanţelor bugetare în acţiuni oferă statului un instrument de intervenție pe piață. Astfel, pot fi distorsionate principiile liberei concurențe.

Legea insolvenţei 2018: Seriozitate și profesionalism

Prin urmare, Confederația Patronală Concordia consideră că este esenţial un proces de consultare reală, cu seriozitate și profesionalism.

„În calitate de organizație reprezentativă a mediului de afaceri, CPC își reafirmă disponibilitatea de dialog și cooperare cu autoritățile și cu toți partenerii de dialog social, pentru a identifica acele soluții economice și legislative care să asigure dezvoltarea sustenabilă a României”, mai spun reprezentanţii confederaţiei.

 

Citiți și despre: