Legea pensiilor 2018: AmCham România transmite Guvernului un avertisment privind modificările legislative aduse de proiectul legii pensiilor publice. Conform asociaţiei, legislaţia trebuie să asigure sustenabilitatea pe termen lung a creșterilor generate, fără a crea dezechilibre macroeconomice sau la nivel bugetar.
„În contextul recentei aprobări de către Guvernul României a proiectului de modificare a legii pensiilor publice, AmCham Romania își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea substanțială a cheltuielilor cu asistența socială pe care acest proiect o generează la nivelul bugetului general consolidat”, conform sursei citate.
Legea pensiilor 2018. Impactul bugetar
O problemă este reprezentată de faptul că în proiectul de lege nu sunt prezentate sursele de finanțare a cheltuielilor.
AmCham este de părere că se impune ca prezentarea și consultările pe marginea unui proiect legislativ cu un impact bugetar important pe termen mediu și lung să conțină în expunerea de motive informațiile despre sursele de finanțare a cheltuielilor. Acest lucru ar trebuie să se întâmple potrivit prevederilor Legii finanțelor publice nr. 500/2002 și ale Legii responsabilității fiscale nr. 69/2010.
Legea pensiilor 2018. Sustenabilitea economică
„Semnalăm lipsa de sustenabilitate economică a creșterilor de cheltuieli ce decurg din modificările propuse de acest proiect, până la un nivel ce prezintă un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depășesc cu mult limitele prevăzute de angajamentele europene ale României sau potențialul de finanțare de care dispune economia românească”, spun reprezentanţii AmCham România.
Legea pensiilor 2018. Sursele de finanţare
În plus, se estimează că, în lipsa unor surse de finanțare clar identificate, legea pensiilor să fie urmată de adoptarea intempestivă a unor ajustări bugetare drastice în sensul creșterilor semnificative de impozite și taxe. Ar putea să se apeleze şi reducerilor masive de cheltuieli. Prin urmare, de cele mai multe ori, sunt sacrificate investițiile, deşi acestea sunt necesare pentru a avea o creștere economică sănătoasă.
Specialiştii spun că în condiţiile în care creşterea cheltuielilor va fi permanentă, trebuie analizate şi efectele pe termen lung. Astfel, analiza de impact a legii trebuie să aibă în vedere nu doar efectele pe termen scurt. Trebuie luat în calcul și impactul asupra sustenabilității pe termen mediu și lung a sistemului de pensii publice.
Legea pensiilor 2018. Proiecţile demografice
O altă problemă este legată de îmbătrânirea accentuată a populaţiei ţării.
„Aceasta este cu atât mai necesară în contextul în care proiecțiile demografice pentru România indică o îmbătrânire accentuată a populației, și implicit înrăutățirea în ritm alert a raportului dintre numărul de salariați (sau mai general, a contributorilor la bugetul de asigurări sociale) și cel al pensionarilor”, explică AmCham România.
Instituţia face un apel public către Guvern să prezinte o analiză a implicațiilor noului cadru legislativ. În plus, AmCham România mai spune că este nevoie ca Parlamentul, înainte de adoptarea legii, să cântărească cu prudență și responsabilitate efectele generate pe toate planurile de către Legea Pensiilor 2018.
Citeşte şi Au început testările genetice pentru cancerul de sân