Legea pensiilor 2018 - Valoarea Punctului de Referinta

Legea pensiilor, adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă. Principalele schimbări aduse

10.10.2018

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul noii Legi a pensiilor. Care sunt principalele modificări aduse de noua Lege a pensiilor? Conform Ministerului Muncii și Justiției Sociale, legea prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în 2021. După aceea, din 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referință (VPR).

Legea pensiilor 2018. Punctul de pensie:

 • 1.265 de lei în 2019;
 • 1.775 de lei în 2020;
 • 1.875 de lei în 2021 (suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții)

Începând cu anul 2022, Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația. La aceasta se adaugă şi 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat în ţara noastră.

Punctul de pensie va ajunge, mai exact, la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

O altă schimbare este reprezentată de faptul că pentru pensii nu se va mai plăti CAS și CASS.

Legea pensiilor 2018. Nicio pensie nu va scădea

Conform Ministerului Muncii, nicio pensie în plată nu se va reduce.

„În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet”, conform surselor citate.

Legea pensiilor se bazează pe următoarele principii:

– contributivitate (plată în funcție de contribuție)

– egalitate (pensionarii care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite, primesc aceeași pensie)

– solidaritate socială (generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor lor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor)

– imprescriptibilitate (dreptul la pensie nu se poate prescrie)

Totodată, noul proiect introduce sintagma contribuții „datorate și plătite”, pentru calculul pensiei. Se face această schimbare deoarece au existat numeroase cazurile în care angajatorii nu plăteau taxele către stat.

„Pentru a nu dezavantaja angajații, noua prevedere va fi luată în calcul doar pentru perioadele lucrate ulterior anului 2021, atunci când legea va produce efecte complete. Reiterăm faptul că angajații nu vor fi penalizați pentru perioade lucrate anterior anului 2021, în cazurile în care angajatorii nu le-au achitat taxele”, precizează Ministerul Muncii.

Legea pensiilor 2018. Debirocratizarea

Noua Lege a pensilor mai prevede și debirocratizarea și accesul online la informațiile despre contribuții. Prin urmare, ANAF va trimite către Casa Națională de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecare angajat.

Românii se vor putea informa de pe site-ul Casei de Pensii cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut și sumele plătite drept contribuții.

Legea pensiilor 2018. Asigurarea facultativă

Contractul de asigurare facultativă se menţine şi în noua Lege a pensiilor. Însă, sunt făcute câteva schimbări. Mai exact, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive care să totalizeze cinci ani.

Achitarea contribuţei facultative se va putea face în rate. Însă, plata nu se poate face mai târziu de 1 an de la încheierea contractului.

În plus, acest lucru se poate face doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Legea pensiilor 2018. Perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare

Printre schimbări se află introducerea masteratului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare. Acestea se adaugă:

 • facultății,
 • stagiului militar,
 • pensiei de invaliditate,
 • concediului medical,
 • concediului pentru creșterea copilului,
 • șomajului indemnizat,
 • deportării,
 • prizonieratului și detenției politice.

Există însă o condiție pentru asimilarea perioadei necontributive. Mai exact, trebuie ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată stagiului de cotizare se acordă câte 0,25 puncte.

Legea pensiilor 2018. Stagiul minim de cotizare

În proiectul de lege aprobat astăzi este definit pensionarul. Mai exact, este vorba de persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi nevăzătorii care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare.

Legea pensiilor 2018. Fostele grupe de muncă

În noua lege a pensiilor, condițiile speciale și deosebite și fostele grupe de muncă se păstrează. În plus, se creează baza legală pentru recunoașterea altor locuri de muncă în condiții speciale.

În proiect se mai arată că au fost reduse pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la 6 ani la un an pentru condiții deosebite, și de la 2 ani la un an pentru condițiile speciale.

Legea pensiilor 2018. Patru categorii de pensii

Legea pensiilor  prevede patru categorii de pensii:

– pensia de limită de vârstă,

– pensia anticipată,

– pensia de invaliditate,

– pensia de urmaș.

Pentru pensionarea pentru limita de vârstă trebuie îndeplinite cumulativ două condiții: vechime minimă și vârstă standard de pensionare.

Legea pensiilor 2018. Femeile care au crescut 3 copii

Legea mai prevede că femeile care au stagiul minim de cotizare și au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani.

Începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil născut şi crescut.

Pe de altă parte, se mențin celelalte prevederi din actuala lege a pensiilor cu privire la pensia pentru limită de vârstă, precum grupele, condițiile speciale și deosebite, handicapul etc.

Legea pensiilor 2018. Pensia anticipată

Pensia anticipată este reprezentată de actuala pensie anticipată parțială. Aceasta menține prevederile legale în vigoare.

Legea pensiilor 2018. Pensia de invaliditate

În ceea ce priveşte pensia de invaliditate, Ministerul Muncii precizează că se redefinesc gradele de invaliditate. Acest lucru s-a modificat pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale, în paralel.

Legea pensiilor 2018. Noile grade de invaliditate:

– gradul I e caracterizat de deficiență funcțională gravă și capacitate de muncă diminuată

– gradul II e caracterizat de deficiență funcțională accentuată și capacitate de muncă diminuată

– gradul III e caracterizat de deficiență funcțională medie și capacitate de muncă diminuată.

Legea pensiilor 2018. Pensia de urmaş

În ceea ce priveşte pensia de urmaș, Ministerul Muncii a anunţat că aceasta se menține. Însă, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul supraviețuitor. Acesta va primi 25% din pensia soțului decedat, care va putea fi cumulat cu propria pensie.

Legea pensiilor 2018. Pensia minimă

Noua lege include şi pensia minimă. Aceasta se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

„Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară”, conform legii pensiilor.

În situaţia în care din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana va primi veniturile mai mari.

Legea pensiilor 2018. Indemnizaţia socială minimă

Indemnizaţia socială minimă reprezintă o altă noutate adusă de proiectul de lege. Persoanele aflate la pensie care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea alege între pensie și indemnizația socială minimă.

„Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizația socială minimă ei pot opta pentru aceasta din urmă. Pensionarii care nu optează rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității”, precizează Ministerul Muncii.

Legea pensiilor 2018. Cum se calculează pensia?

Conform legii, pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință (VPR).

„Formula de calcul are avantajul nu doar că elimină inechitățile, dar duce și la creșterea pensiilor”, conform noii Legi a pensiilor.

Citeşte şi Economia României, în creştere. Ce date a publicat INS?

 

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Legea pensiilor, adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă. Principalele schimbări aduse

 1. Pingback: Legea pensiilor 2018. Noua lege a pensiilor, modificari | Jurnalul de Afaceri

 2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Legea pensiilor 2018. De când se aplică noua lege a pensiilor?

Comentariile nu sunt permise.