Stiri: Agricultura

Legea privind etichetarea produselor lactate a fost promulgată

04.05.2016

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea privind informaţiile obligatorii care trebuie inscripţionate pe eticheta laptelui pentru consum şi a produselor lactate proaspete. Legea privind etichetarea produselor lactate a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 6 aprilie, cu 218 voturi.

Aceasta prevede că produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma ”Conţine lapte praf în proporţie de __%” şi că „etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor”.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea ”Produs natural” îl vor avea doar cei care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf.

În acelaşi timp, conform legii, dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea ”Produs românesc” îl vor avea doar cei care folosesc în proporţie de 100% lapte, materie primă, provenit din fermele din România.