Legea privind Strategia de Dezvoltare Teritorială a României a fost pusă în consultare publică până pe 7 decembrie. Documentul a rezultat în urma unui amplu demers instituțional și de cercetare, derulat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în perioada 2012 – 2015.
„România 2035, o țară cu un teritoriu funcțional, administrat eficient, care asigură condiții atractive de viață și locuire pentru cetățenii săi, cu un rol important în dezvoltarea zonei de sud-est a Europei. Aceasta este viziunea de dezvoltare a teritoriului național pentru orizontul de timp 2035 propusă prin Strategia de dezvoltare teritorială a României (SDTR)”, precizează reprezentaţii MDRAP.
Proiectul este documentul prin care sunt stabilite obiective de dezvoltare, măsuri, acțiuni și proiecte concrete la nivel teritorial. Strategia urmărește inclusiv asigurarea priorităților de dezvoltare teritorială pentru perioada 2014 – 2020, stabilite prin Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană: îmbunătățirea calității vieții pentru comunitățile locale și regionale, pentru că regiunile României să devină mai atractive pentru locuit, pentru petrecerea timpului liber, pentru investiții și muncă, promovarea parteneriatelor rural-urbane, consolidarea rețelei urbane prin dezvoltare policentrică și specializare teritorială, creșterea accesibilității și conectivității, acces echitabil la servicii de interes general.
„Ministerul Dezvoltării gestionează programe cu impact național semnificativ și extrem de concret: rezultatele proiectelor implementate sunt spații sau echipamente moderne cu care oamenii lucrează, spații pe care le parcurgem în drumul către școală său serviciu, spații de recreere sau pentru sport, spații pe care le folosim zilnic. Ce se întâmplă zi de zi la minister duce, într-un limbaj mai tehnic, la echiparea întregului teritoriu al României, dar și la dezvoltare socială și economică. Suntem ca un administrator național, dacă vreți, iar munca noastră devine mai eficientă dacă o fundamentăm pe strategii și dacă are la bază o planificare coerentă. De aceea, vă invităm să fiți activi în procesul de consultare publică a Legii pentru Strategiei de dezvoltare teritorială a României și mulțumim fiecărui participant pentru contribuție”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice..
.