Stiri: Finante

Legislatia achizitiilor publice

AMCOR: “Legislaţia achiziţiilor publice trebuie modificată”

18.05.2021

Legislaţia achiziţiilor publice. Asociația Consultanților în Management din România (AMCOR) trage un semnal de alarmă, precizând că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu se va putea implementa din cauza legislației achizițiilor publice.

Legislaţia achiziţiilor publice. Se pot crea blocaje

Astfel, în cadrul unei prime întâlniri a membrilor grupului de lucru FPSC-AMCOR pe tema achizițiilor publice, reprezentanții celor două organizații partenere au convenit asupra faptului că, la ora actuală există o interpretare defectuoasă a legii achizițiilor publice, fapt care creează deseori blocaje și corecții financiare în implementarea proiectelor, dar și o lipsă de armonizare a legislației în vigoare.

“Dat fiind faptul că în cazul PNRR vorbim despre o perioadă foarte scurtă de implementare, AMCOR atrage atenția asupra faptului că actuala legislație a achizițiilor publice va îngreuna foarte mult sau chiar stopa implementarea proiectelor prin PNRR”, conform Asociaţiei Consultanților în Management din România.

Principalele probleme

Principalele probleme ale legislației din domeniul achizițiilor publice au fost comunicate autorităților prin mai multe adrese transmise de către AMCOR și FPSC. În plus, în cadrul acestor adrese au fost incluse propuneri concrete de rezolvare a problemelor existente.

“Din păcate, răspunsurile primite din partea autorităților au fost vagi sau neconcludente în ceea ce privește măsurile care se vor lua pentru remedierea situației, fapt care afectează piața și implicit economia țării per ansamblu. Vorbim aici despre beneficiari ai proiectelor, despre furnizori, despre consultanți în management, dar și despre statul român care încasează taxe și impozite din implementarea proiectelor de investiții”, spun reprezentanţii AMCOR.

Legislaţia achiziţiilor publice. Propuneri

În cea mai recentă adresă transmisă de AMCOR (nr. 151/06.04.2021) către ANAP au fost incluse exclusiv propuneri punctuale de modificări legislative ale unor articole din cadrul legilor achizițiilor publice :

  • legea 98/2016
  • legea 99/2016
  • normele de aplicare HG 394/2016, HG 395/2016
  • modelul de contract
  • instrucțiunea ANAP nr. 1/2017
  • instrucțiunea ANAP nr. 2/2017

“Facem încă o dată apel la autorități să aibă un dialog real cu reprezentanții societății private, dar și cu reprezentanții sectorului terțiar pentru ca măsurile luate să fie unele corecte, bine documentate, care să răspundă nevoilor actuale ale pieței”, potrivit sursei citate.

Citeşte şi Planul Național de Relansare și Reziliență. Solicitările făcute de AMCOR