Constructii

LEIER ROM își canalizează acțiunile pe dezvoltarea extensivă

01.03.2019

La sfârșitul lui 2018, Grupul Leier a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni ale societății Brikston. Grupul Leier activează în domeniul producției de materiale pentru construcții, comercializării și service-ul autovehiculelor, fiind prezent în șapte țări: Austria, Ungaria,  Polonia, Slovacia, România, Croația și Ucraina. Pe lângă aceste domenii de activitate, grupul s-a implicat și în domeniul imobiliar și al confecțiilor metalice.

În anul 2018, compania a atins o cifră de afaceri de 250 de milioane de euro. LEIER ROM S.R.L. a fost înființată în anul 2004, cu capital integral străin, ca parte a grupului de firme Leier. Spre finalul anului 2005 au început lucrările de construcție a unei noi fabrici Leier pentru produse din beton în comuna Unirea din județul Alba. Unitatea de producție și-a pornit activitatea în iunie 2006. În cadrul acesteia, au început să fie fabricate diferite elemente pentru zidărie și cofraj din beton, pavele, borduri dar și elemente pentru sisteme de canalizare.

Portofoliul de produse curente

În momentul de față, societatea LEIER ROM produce la fabrica din Unirea pavele, borduri, elemente de zidărie și cofraj din beton, sisteme de canalizare și panouri fonoabsorbante. De asemenea, LEIER ROM comercializează întreaga gamă de produse a Holdingului Leier – materiale și elemente prefabricate pentru construcții realizate în unitățile de producție ale holdingului din străinătate și importate cu promptitudine la cererea clienților.

”Dorim să ne facem cât mai activă prezența cu coșurile de fum colective pentru blocurile de locuințe. Venim astfel în sprijinul dezvoltatorilor imobiliari și constructorilor cu  sisteme de coșuri de fum concepute special pentru centralele termice de apartament cu condensare. Odată implementate aceste sisteme moderne de evacuare, gazele de ardere  sunt conduse în atmosfera fără sa afecteze locatarii imobilelor respective, asigurându-se totodată și un aspect estetic corespunzător fațadelor clădirilor etajate”, ne-a declarat Dl. Cristian Suciu, Director General LEIER ROM.

Compania vine astfel în sprijinul dezvoltatorilor imobiliari și al constructorilor cu  sisteme de coșuri de fum concepute special pentru centralele termice de apartament cu condensare

Ultima linie de producție, deosebit de modernă, s-a finalizat în vara anului 2009, iar începând cu anul 2014 paleta de produse realizate în această locație a fost completată cu panouri fonoizolante din elemente Durisol.

Piața panourilor fonoabsorbante se pare însă că nu a evoluat în direcția așteptată. Cu toate acestea, panourile prezintă caracteristici excepționale și avantaje importante. Panourile fabricate de LEIER ROM la unitatea de producție din Unirea au o absorbție acustică de 15 dB, o izolare a zgomotului de 43 dB și o rezistență mecanică foarte bună. De asemenea, chiar și după 20 de ani de utilizare, panourile fonoabsorbante își mențin caracteristicile acustice. Toate aceste caracteristici superioare  au fost obținute însă cu anumite costuri.

Investiții recente si viitoare

Din pricina lipsei de investiții în infrastructura din țara noastră, la sfârșitul anului 2017 reprezentanții companiei au ajuns la concluzia că trebuie găsite soluții interne de revitalizare a vânzărilor. În acest sens, a fost schimbată strategia comercială, compania canalizându-și acțiunile pe dezvoltarea extensivă, respectiv pe noi investiții.

După o tentativă nereușită de preluare a unei fabrici de cărămida în 2004, pe atunci Ceramica Iași, Firma Leier își îndreaptă atenția asupra altui potențial candidat. Ca urmare a neaprobării de către Consiliul Concurenței a tranzacției de preluare a Brikston Construction Solution SA de către Wienerberger, la nivel de grup s-a decis că preluarea Brikston de către Grupul Leier este o oportunitate care trebuie valorificată corespunzător. Tranzacția a fost finalizată în data de 17.12.2018.

Preluarea Brikston Construction Solution SA de către Grupul Leier a fost finalizată la sfîrșitul lui 2018

„Investițiile în anul 2018 au culminat cu achiziția pachetului majoritar de acțiuni ale societății Brikston. Societatea va avea continuitate și, în plus, vor fi respectate toate angajamentele și contractele semnate”, a continuat Dl. Cristian Suciu. Și în acest caz, compania va analiza ceea ce trebuie îmbunătățit și care sunt investițiile noi care sunt necesare.

În anul 2018, în urma unei analize cu conducerea Grupului Leier, s-a decis că în România sunt necesare și mai ales oportune noi investiții.

Astfel a apărut o încercare de preluare a firmei Senini, producător de pavele, borduri și bolțari din vestul țării.  Cu toate că această tranzacție nu a fost încununată de succes, reprezentanții companiei nu au renunțat la ideea de a avea o unitate de producție în vestul țării, zonă cu un potențial foarte mare. Prin urmare au fost achiziționate 9 hectare de teren în comuna Simand, teren pe care, în anul 2019, va fi finalizată construcția unei noi fabrici de pavaje.

Evoluție financiară și previziuni pentru 2019

Calitatea ridicată a materialelor pentru construcții, legăturile strânse cu distribuitorii de profil, comunicarea permanentă cu arhitecții și proiectanții de specialitate, utilizarea produselor Leier la realizarea numeroaselor proiecte de anvergură internațională și satisfacția deplină a clienților sunt factori importanți în creșterea continuă a prestigiului Grupului Leier.

Încrederea clienților noștri în firma Leier, în calitatea deosebită a gamei variate de produse, și în respectarea termenelor de livrare a fost întărită prin contribuția noastră importantă la realizarea acestor proiecte de anvergură

Se intenționează ca piața din România să fie dezvoltată și consolidată în următorii ani, devenind astfel o piață de bază a companiei.

În ceea ce privește performanțele financiare, rezultatele companiei în anul 2017 au fost influențate în mare măsura de lipsa investițiilor în infrastructură, dar și de  variații mari ale cursului valutar. 2018 a adus o îmbunătățire, societatea încheind anul pe profit: ”În 2018, chiar dacă prin achiziția societății Brikston am avut o pierdere  din diferența de curs valutar, societatea noastră a încheiat anul cu profit. Estimăm că în anul 2019 vom avea o creștere de cel puțin 10%”, a declarat, în încheiere, Dl. Cristian Suciu, Directorul General LEIER ROM.