Stiri: Companii

Letea Bacău, cea mai mare fabrică de hârtie din Estul Europei, își vinde ultimele active

03.08.2018

Fabrica de hârtie „Letea“ din Bacău, una dintre cele mai vechi întreprinderi din România, își va scoate la vânzare, în toamnă, ultimele clădiri, terenuri și mașini. Decizia înființării sale a fost luată acum 140 de ani, pe 11 decembrie 1878, de guvernul condus de Ion C. Brătianu.

Fabrica de hârtie „Letea“ din Bacău, cea mai mare din estul Europei, avea să aibă o istorie plină de suișuri și coborâșuri. Timp de un secol, a fost cel mai mare furnizor de hârtie de ziar și produse de papetărie din țară. Asigura sute de afaceri pe orizontală,  mii de locuri de muncă, dezvoltare economică la nivel local și nu numai. În anii ‘80, oferta Letea includea peste 200 de sortimente de hârtie şi cartoane dar şi hârtie de ziar, care acoperea întreg necesarul intern și o mare parte din export, către state precum SUA, Elveţia, Olanda, Orientul Mijlociu și țări din Asia. La Letea existau 12 maşini de fabricare a hârtiei, de la hârtie de ziar, igienică, pentru ţigarete, cu filigran, ş.a.  Dar trecerea timpului și-a spus cuvântul și fabrica Letea a avut parte de un proces de naționalizare după 1945, a cunoscut o retehnologizare masivă în anii comunismului, iar după Revoluție, în 2003, a fost privatizată, ajungând în posesia fostului primar Dumitru Sechelariu. În 2011, fabrica a intrat în faliment, iar de atunci se încearcă salvarea a ce se mai poate din acest ,,Titanic’’ economic.

După doi ani și jumătate de încercări de vânzare a societății în întregul ei, lichidatorul judiciar Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucători de pe piața insolvenței din România, a luat decizia, aprobată de creditori, de a încerca o altă strategie, menită să relanseze activitatea economică în zonă.

43 de milioane de lei a fost prețul de pornire la ultima licitație propusă de Sierra Quadrant, în septembrie anul trecut. A fost un singur investitor interesat să preia întreaga afacere, însă în cele din urmă și acesta a renunțat, în condițiile în care tehnologia învechită și condițiile impuse de legislația de mediu cu privire la tehnologia utilizată, respectiv BAT ( best available technology), fără de care nu se eliberează autorizația de mediu, ar fi făcut afacerea o misiune imposibilă în absența unei investiții consistente în retehnologizare.

Planurile companiei vizează, astfel, reamenajarea întregului areal al platformei sub forma unor entități separate, cu drumuri de acces și infrastructură sub forma unui hub industrial. Planul este încă în faza topografică, urmând să fie definitivat până în toamnă, când ar urma să fie demarată procedura de vânzare.