Stiri: Stiri

Leul, cea mai mică scădere din UE, în 2013

06.01.2014

Leul a avut anul trecut cea mai bună evoluţie comparativ cu alte monede din Uniunea Europeană, moneda naţională a României marcând la finele lui 2013 o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul anului trecut, potrivit unei analize Nobele Securities.

Moneda croată, kuna, a scăzut cu aproximativ 0,9% faţă de euro, în timp ce zlotul polonez a înregistrat un declin de 1,9%. Forintul a marcat o scădere de 2%, lira sterlină s-a depreciat cu 2,3%, iar coroana suedeză cu circa 3,2%.

Un declin important l-a avut coroana cehă, de aproape 9 puncte procentuale, iar coroana cehă cu aproape 9%.

„Leul a avut o evoluţie pozitivă în primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se uşor raportat la euro. Luna decembrie nu a fost însă favorabilă monedei naţionale, aceasta scăzând cu aproape 0,9% faţă de euro”, a declarat Silviu Pojar, sales manager în cadrul Noble Securities.

Conform lui, deprecierea din ultima lună a anului trecut vine în contextul neînţelegerilor de pe scena politică internă, care au afectat mediul economic şi au transmis către investitori semnale privind o anumită instabilitate.

Cea mai mare depreciere, la nivelul întregii Europe, a fost marcată de lira tucească, de circa 25%. Declinul a fost un rezultat al conflicte de stradă care au avut loc în Turcia, cât şi din cauza scandalurilor de corupţie izbucnite în decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara.

2013 a fost un an bun şi pentru euro, moneda unică apreciindu-se cu 4,4% comparativ cu dolarul american şi atingând în decembrie maximul ultimilor doi ani.