Stiri: Energie

Liberalizarea pietei gazelor

Liberalizarea pieţei gazelor: Veste bună pentru români!

11.06.2020

Liberalizarea pieţei gazelor trebuie să conducă la preţuri mai mici, precizează Consiliul Concurenţei. Astfel, instituţia atrage atenţia că în contextul liberalizării pieței gazelor pentru consumatorii casnici, atât pe palierul angro cât și pe cel cu amănuntul (client casnic), trebuie să se manifeste un mediu concurențial normal, astfel încât preţurile să se formeze liber pe baza cererii şi ofertei, în condițiile în care există doar doi mari producători interni, iar doi furnizori mari asigură aproximativ 90% din consumul clienților casnici.

Liberalizarea pieţei gazelor. Responsabilitate

Aşadar, operatorii economici mari trebuie să acționeze responsabil atât în relația cu concurenții lor mai mici, cât și cu clienții. De asemenea, ei nu trebuie să folosească abuziv poziția dominantă sau să nu realizeze înțelegeri anticoncurențiale.

De asemenea, este foarte important pentru evoluția piețelor concurențiale ca la sursa internă de gaze naturale să aibă acces furnizorii (atât mai mari, cât și mai mici) și consumatorii care (prin cantitățile consumate și parametrii tehnici de funcționare) au potențialul de a realiza achiziții direct de la această sursă.

Liberalizarea pieţei gazelor. Ce spune preşedintele Consiliului Concurenţei?

”Ne dorim ca procesul de liberalizare să asigure cliențiilor casnici condițiile pentru a-și modifica contractele de furnizare a gazelor naturale astfel încât să obțină cel mai bun preț și cele mai bune servicii asociate. Consumatorii trebuie să aibă încrederea că pot schimba în mod liber furnizorul, fără ingerințe din partea furnizorului actual/al operatorului sistemului de distribuție. În acest fel, consumatorii pot genera o presiune concurențială care se poate transmite pe lanțul producție-furnizare și poate determina obținerea unor condiții contractuale mai favorabile”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenţei.

Informarea consumatorilor

Este importantă şi informarea continuă a consumatorilor cu privire la ofertele puse la dispoziție de furnizorii de gaze. Consumatorii pot evalua ofertele accesând comparatorul de prețuri pus la dispoziție pe site-ul autorității de reglementare, www.anre.ro.

Liberalizarea pieţei gazelor. Tendinţă de scădere

Liberalizarea are loc în contextul în care prețul gazelor naturale pe piețele externe înregistrează o tendință de scădere, ceea ce trebuie să conducă la o reducere a prețurilor pentru consumatori.

”În perioada următoare vom colabora cu autorităţile competente – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), dar și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – pentru a îmbunătăţi accesul consumatorilor la informaţiile relevante astfel încât aceștia să poată lua o decizie fundamentată de contractare a gazelor naturale, dar și pentru a preîntâmpina eventuale acțiuni de blocare a migrației clienților; în același timp vom discuta cu furnizorii de gaze naturale în vederea identificării unor posibile bariere în ceea ce priveşte creşterea gradului de concurenţă în piață”, a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

Liberalizarea pieţei gazelor. Monitorizare

Autoritatea de concurență va continua acțiunile de monitorizare. Instituţia va interveni prin folosirea tuturor instrumentelor legale pe care le are la dispoziție. Acest lucru se va realiza în principal prin:

  • investigarea cazurilor de abuz de poziție dominantă
  • investigarea înțelegerilor anticoncurențiale

La nivelul pieței gazelor, mecanismele concurențiale se manifestă preponderent din 2015. Acestea se aplică atât pe palierul angro, cât si pe cel al pieței cu amănuntul. Etapa de la 1 iulie 2020 marchează începutul trecerii unui număr de 3,4 milioane de clienți casnici din piața reglementată de furnizare a gazelor naturale în cea concurențială.

Citeşte şi Casele electronice de marcat vor fi conectate la serverele ANAF