Stiri: Stiri

Liberalizarea prețului gazelor pentru industrie, supusă amânării

08.08.2013

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileț, susține că piața gazelor pentru clienții noncasnici va fi supusă liberalizării până la finalul lui 2015. Potrivit oficialului român reprezentanții Fondului Monetar Internațional au agreat această măsură.

„Masura este in acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale – n.r.), care prevede ca liberalizarea pentru noncasnici se va face pana in 2014, cu posibilitate de prelungire daca exista diferente semnificative intre pretul gazelor de import si cele de productie interna. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de pret la finalul perioadei. S-a pus problema: daca la 1 octombrie 2014 se constata ca diferenta este prea mare? Asa ca am cazut de acord sa continuam sa mergem pe tabelele existente, dar sa precizam ca liberalizarea poate fi facuta pana la 31 decembrie 2015”, a declarat Niculae Havrilet pentru agenția Agerpres, citată de Finanțiștii.

Conform oficialului decizia finală vizavi de termenii liberalizării urmează să fie luată anul viitor, totul depinzând de tarifele care vor fi practicate în acel moment pe piețele internaționale.

„In prezent, pretul de import este in jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de productie interna este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenta este de la simplu la dublu”, a mai spus președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Sursa: Finantistii.ro