Stiri: Constructii

Liberty Technology Park Cluj

Liberty Technology Park din Cluj-Napoca a fost vândut. Cine este noul proprietar?

30.09.2019

Liberty Technology Park Cluj – Napoca. Colliers International este compania care a consiliat vânzarea birourilor Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Este vorba de prima proprietate din România care intră în portofoliul unui investitor imobiliar asociat cu o universitate americană în calitate de partener de capital.

Compania a oferit și consultanță în vederea obținerii finanțării pentru achiziție, cumpărătorul fiind reprezentat de dezvoltatorul imobiliar White Star Real Estate și partenerul său de capital, o universitate americană de top.

Liberty Technology Park Cluj – Napoca. O practică obișnuită în țările vestice

Parteneriatul dintre un investitor imobiliar și o instituție de învățământ este o practică obișnuită în țările vestice, însă achiziția Liberty Technology Park marchează o premieră pentru piața din Cluj și din România, schimbând tipologia investitorilor prezenți pe plan local.

Liberty Technology Park Cluj – Napoca. Un caz atipic pentru România

“Achiziția unui proiect de birouri de succes, cum este Liberty Technology Park, de către un investitor imobiliar asociat cu fondul de investiții al unei instituții de învățământ este un caz atipic pentru România. Numeroși jucători imobiliari se așteaptă să vadă tranzacții foarte mari încheiate pe piața locală, dar, în această situație, valoarea tranzacției înseamnă mai mult decât lichiditate. Având în vedere tipologia partenerului de capital și profilul de risc pe care acesta îl poate asuma, tranzacția va avea un impact semnificativ din punct de vedere al business-ului. Acest context cu totul nou pentru piața imobiliară este favorabil oportunităților de investiții în Cluj și în România”, a declarat Anca Merdescu (Svoronos), Senior Associate Investment & Debt Advisory în cadrul Colliers International Romania.

Liberty Technology Park are 18.000 mp.

Liberty are 18.000 mp. de foste spații industriale reconvertite în ultimii șase ani de către Fribourg într-un complex modern de birouri cu aspect industrial. Parcul tehnologic include cinci clădiri de birouri clasă A. Toate acestea au certificate BREEAM, cu tehnologii inovatoare, ecologice și eficiente energetic. La proiectul office se adaugă încă trei hectare de teren pentru dezvoltări viitoare.

Localizat în partea de nord a orașului, Liberty Technology Park găzduiește companii de renume internațional din segmentele IT&C ș R&D, precum:

  • Siemens
  • IBM
  • Arvato
  • Altran

Liberty Technology Park Cluj – Napoca. Acceleratorul Spherik

Tot acolo a fost lansat acceleratorul Spherik. Acesta își propune să ajute comunitatea locală de start-up-uri să crească la nivel internațional.

Ion Sturza, fondator al Fribourg Capital, a adăugat: „În ultimii ani am muncit din greu pentru a crea un ecosistem IT unic, care reprezintă acum locul perfect pentru domeniul corporate, compus atât din companii mici și medii, cât și din start up-uri. Proiectul Liberty a ajutat la crearea industriei tech atât de înfloritoare în Cluj-Napoca și a marcat, de asemenea, începutul gentrificării acestui cartier industrial. Suntem bucuroși să încheiem o astfel de tranzacție cu White Star Real Estate, un jucător care împărtășește viziunea noastră legată de viitorul acestei regiuni, astfel că vom continua să îi susținem în dezvoltarea viitoare a Liberty Technology Park.”

Liberty Technology Park Cluj – Napoca. Cumpărătorul este White Star Real Estate

Cumpărătorul, White Star Real Estate, este un dezvoltator imobiliar, property și asset manager prezent în regiunea Europei Centrale și de Est, cu birouri în:

  • Varșovia
  • Praga
  • Budapesta
  • București
  • Moscova

Compania a dezvoltat peste 50 de proiecte imobiliare începând cu 1997. White Star este prezent în țara noastră din 2006. Cel mai important proiect dezvoltat în România este Lakeview. Vorbim de o clădire de birouri de clasă A de 25.000 mp.

Vânzarea Liberty Technology Park reprezintă a doua tranzacție cu clădiri de birouri intermediată de Colliers International în Cluj-Napoca. Anul trecut, compania a consiliat și vânzarea birourilor Maestro Business Center.

Liberty Technology Park Cluj – Napoca. “Ne așteptăm să vedem și alte tranzacții”

“Ne așteptăm să vedem și alte tranzacții cu clădiri de birouri finalizate în Cluj-Napoca, întrucât orașul se bucură de o situație economică și demografică favorabilă, de o cerere în creștere pentru spații de birouri, randamente atractive, produse de foarte bună calitate și de reputația de Silicon Valley al României: 70.000 de studenți, start-up-urile de IT și companiile internaționale stau la baza infrastructurii de talente care ajută creșterea mediului de afaceri din Cluj. Ca urmare a acestor factori, dublați de faptul că stocul de birouri a devenit foarte competitiv, suntem încrezători că la Cluj se va dezvolta o piață de investiții matură și sănătoasă”, a concluzionat Anca Merdescu (Svoronos).

Citește și Promoții WatchShop. Campanie promoțională aniversară, lansată de retailerului de ceasuri