Stiri: Social

Liceenii din Piatra Neamț, câştigătorii Greenovation Challenge

12.06.2015

Elevii de la Colegiul de Informatică din Piatra Neamț au fost premiați pentru un proiect de promovare a județului prin cicloturism. Este vorba de competiția Greenovation Challenge, organizată la nivel național de organizația Junior Achievement (JA) România.

Aceştia au propus realizarea a trei trasee pentru ciclism montan și cicloturism în județul Neamț, unde au identificat pe lista obiectivelor de patrimoniu național peste 550 de monumente, mânăstiri, cetăți și situri arheologice care ar putea atrage iubitori de natură și de mișcare.

”Am învățat din această experiență să nu îți fie teamă să te exprimi și să nu renunți dacă dorești să obții ceea ce vrei. Am învățat cât de mult trebuie să lucrezi pentru a fi satisfăcut de rezultate și să câștigi. Sunt fericită că am avut șansa formidabilă de a participa la o astfel de competiție în care am învățat lucruri minunate, care sigur mă vor ajuta în viitor”, a spus Georgia Gherghiciuc, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național de Informatică, Piatra Neamț și membră în echipa câștigătoare, coordonată de Prof. Dorina Mormocea.

Împreună cu alți elevi de la Colegiul Alexandru cel Bun (Gura Humorului), Liceul Constantin Brâncoveanu (Horezu) și Liceul Teoretic Mircea Eliade (Întorsura Buzăului), echipa de la Colegiul de Informatică PiatraNeamț va reprezenta România la un eveniment educațional similar, ce va avea loc în Norvegia în luna octombrie. La acest eveniment vor participa 30 de elevi români și norvegieni, care vor lucra în echipe mixte pentru a rezolva o temă de dezvoltare durabilă.

Competiția face parte din proiectul Greenovation Challenge, un proiect bilateral de educație ecologică româno-norvegian, derulat în parteneriat cu Asociația Romontana și cu organizația Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF), ce implică, în perioada 2014-2016, peste 900 de elevi și 40 de profesori de liceu din zone montane.

În faza națională a competiției au fost selectate 20 de echipe, care au propus soluții la principalele probleme de mediu cu care se confruntă comunitățile din zone montane, precum consumul nesustenabil al resurselor, exodul populației, lipsa locurilor de muncă, corelată cu activități dăunătoare mediului.

Elevii au propus proiecte de dezvoltare sustenabilă, au creat campanii de comunicare și au mobilizat membrii comunității pentru a convinge autoritățile locale prin evenimente, petiții și scrisori deschise să sprijine sau să pună în aplicare ideile lor.

„Greenovation Challenge, dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă” este finanțat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.