Stiri: IT&C

Liceenii pot echivala anumite probe la Bacalaureat

06.06.2017

Până în prezent, 70.000 de elevi și-au echivalat proba de Competențe digitale de la examenul de Bacalaureat cu certificarea internațională European Computer Driving Licence (ECDL). Acest lucru este posibil datorită faptului că programa pentru evaluarea competențelor digitale și cea pentru obținerea ECDL PROFIL BAC corespund materiei pe care liceenii o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa școlară.

Dovezile arată că expunerea la tehnologie nu poate fi sinonimă cu abilitatea de a o folosi, iar mitul Nativ Digital este fals. De aceea, liceenii sunt încurajai să opteze pentru instruire și certificare IT la standard internațional, cu atât mai mult cu cât, astăzi, aptitudinile IT sunt obligatorii pentru a face față cerințelor de pe piața muncii.

Dovedirea competențelor digitale și încrederea în propriile abilități pot fi asigurate cel mai bine prin obținerea unei certificări la standard internațional, cu aplicabilitate globală, iar certificarea ECDL PROFIL permite candidaților să își construiască un profil în funcție de propriile nevoi.

Profilul ECDL pentru BAC se adresează elevilor care doresc să echivaleze proba de Competențe digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL.

Începând cu anul școlar 2009 – 2010, în România s-a introdus proba de Competențe digitale la Bacalaureat, obligatorie pentru toți liceenii, la fel ca proba de Competențe lingvistice. Având deja Permisul ECDL PROFIL BAC, elevii pot solicita în clasa a XII-a echivalarea probei de competențe digitale, așa cum dacă dețin un certificat internațional pentru o limbă străină pot să nu mai susțină proba de Competențe lingvistice. Mai mult, programa pentru evaluarea competențelor digitale și cea pentru obținerea ECDL PROFIL BAC corespund materiei pe care liceenii o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa școlară pentru clasele a IX-a și a X-a. Astfel, ei se pot pregăti chiar în cadrul orelor de la școală pentru obținerea unei certificări cu recunoaștere internațională.

ECDL este cel mai răspândit standard global de certificare a competențelor digitale, recunoscut în peste 100 de țări, cu 15 milioane de persoane înregistrate în program. În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).