Licitatie 5G Romania

Când va avea loc licitația 5G organizată de ANCOM?

02.11.2019

Licitație 5G ANCOM. Conducerea ANCOM a anunțat că licitația pentru alocarea spectrului radio necesar implementării noilor tehnologii va avea loc în prima parte a anului 2020. Conducerea ANCOM a constatat că licitația nu mai poate fi organizată în acest an, printre principalele motive fiind:

  • lipsa setului de instrumente privind cerinţele de securitate a reţelelor,
  • necesitatea implementării Memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA
  • necesitatea ca viitorul guvern care întocmește bugetul pentru anul 2020 să aprobe taxele de licență şi calendarul de achitare a acestora

Licitație 5G ANCOM. Organizarea licitației nu este posibilă în 2019!

În aceste condiții, ANCOM consideră că organizarea licitației în totală transparență și predictibilitate nu este posibilă.

În cadrul consultării publice pe marginea Documentației procedurii de selecție competitive în vederea acordării drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, Autoritatea a primit din partea operatorilor din România observaţii de modificare a cuantumului taxelor de licenţă, dar şi a calendarului de plată a acestora, precum şi a obligaţiilor de acoperire propuse de ANCOM în cadrul caietului de sarcini.

În urma analizei observaţiilor primite, instituția a repus deja în consultare publică capitolul dedicat obligaţiilor de acoperire. În ceea ce privește taxele de licenţă şi a mecanismului de plată a acestora, în urma analizei observaţiilor primite, Autoritatea va înainta Guvernului propunerea sa de a menţine cuantumul valorilor propuse în consultare publică şi de a eşalona plata taxelor, pe o perioadă mai lungă de timp şi în funcţie de data intrării în vigoare a licenţelor. Decizia finală rămâne însă la latitudinea Guvernului.

Licitație 5G ANCOM. Termenul limită

Reprezentanții ANCOM au anunțat că prevederile care ţin de competenţa sa cuprinse în documentaţia de licitaţie pentru 5G vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, astfel încât licitația să se poată desfăşura în prima parte a anului viitor. Acest lucru vine în contextul în care Comisia Europeană a stabilit ca termen limită data de 30 iunie 2020.

Citește și Isteria 5G. sunt sau nu periculoase radiațiile emise?

Licitație 5G ANCOM.  Cerințe

Pentru desfășurarea în condiții optime a licitaţiei, în afară de finalizarea prevederilor tehnice din caietul de sarcini şi a taxelor de licenţă, este necesară și implementarea prin mijloacele adecvate a memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA şi de stabilirea măsurilor de securitate a reţelelor.

Până la sfârșitul acestui an, Comisia Europeană, în colaborare cu ENISA (Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor), va publica un set de instrumente privind cerinţele de securitate a reţelelor, de care ANCOM îşi doreşte să ţină cont în cadrul elaborării caietului de sarcini pentru licitaţia 5G.

Citește și Help Net a preluat farmaciile Proxi Pharm din Constanţa. Anunț important

 

 

 

Citiți și despre: