Pe măsură ce vremurile se schimbă, apar noi norme de limbaj în mediul profesional şi de business. Mediul online şi societatea modernă au adus, pe lângă altele, o schimbare a limbajului de business. Însă, pe măsură de vremurile se schimbă, apar noi norme de limbaj în mediul profesional şi de afaceri. În prezent, comunicarea, atât cea verbală, cât și în scris, este adesea mult mai puțin formală decât în trecut.
În mediul profesional şi de business, limbajul nepoliticos sau ofensator este inacceptabil. Acest lucru este clar pentru toată lumea, însă mai există o serie de reguli pe care trebuie să le respectăm atunci când vorbim, fie faţă în faţă, la telefon sau prin e-mail, cu persoanele cu care lucrăm sau cu cele cu care avem relaţii de business.
Argoul este interzis în limbajul de business
Prima regulă pe care trebuie să o respectăm este următoarea: argoul este interzis în limbajul de business şi cel profesional. Deși poate fi utilizat în mod frecvent în societatea noastră modernă, argoul nu este niciodată acceptabil la locul de muncă sau într-o întâlnire de afaceri.
Argoul reprezintă un limbaj specific unor grupuri sociale prin care se afirmă apartenenţa la un grup şi care este folosit pentru ca acest grup să fie înțeles de alţii. Vorbim despre un limbaj criptat, care nu trebuie confundat cu jargonul, care include cuvinte şi expresii utilizate pentru a epata, pentru a-i impresiona pe interlocutori.
Limbajul de afaceri în era digitală. Deși poate fi utilizat în mod frecvent în societatea noastră modernă, argoul nu este niciodată acceptabil la locul de muncă sau într-o întâlnire de afaceri
Dumneavoastră sau tu?
În limba engleză, limba oficială a business-ului, nu există pronume de politeţe. Aşadar, acum apare o întrebare legitimă legată de modul în care ne adresăm în mediul de business şi cel profesional. Dumneavoastră sau tu?
Vedem zilnic persoane care se adresează şefilor cu „tu” sau oameni de afaceri care folosesc persoana a doua singular în discuţiile de business. Dacă este să ne luăm după codul bunelor maniere, acest lucru nu ar trebui să fie acceptabil, întrucât „tu” se foloseşte doar cu persoanele apropiate, rude, prieteni, vecini etc.
Totuşi, conform regulilor moderne, ne putem adresa cu “tu” colegilor de muncă doar în cazul în care stabilim de comun acord acest lucru.
De asemenea, nu vom folosi niciodată pronumele „tu” când vom face pentru prima oară cunoștință cu o persoană într-un mediu profesional. Însă, în limbajul de afaceri este indicat să folosim persoana a doua singular atunci când stabilim de comun acord să facem acest lucru.
În limbajul de afaceri este indicat să folosim persoana a doua singular atunci când stabilim de comun acord să facem acest lucru
Limbajul formal vs. informal în e-mail
În urmă cu câţiva ani, toate e-mailurile de business foloseau un stil formal. Însă, acum, acest tip de mesaje sunt considerate rigide. Astfel, multe companii şi organizaţii prefră un stil mai lejer, informal.
Cu toate astea, nu vom trimite niciodată un e-mail profesional în stil informal dacă nu am mai comunicat cu persoana respectivă până atunci. Dacă răspunsul primit este mai puţin formal, atunci putem să adoptăm un stil mai lejer, mai prietenos.
Trebuie să acordăm atenţie la stilul utilizat şi atunci când vorbim cu o autoritate, un manager, un director de companie, şi să ne adaptăm în funcţie de modul în care evoluează discuţiile.
Limbajul de afaceri în era digitală. Multe companii şi organizaţii preferă un stil mai lejer, informal atunci când comunică pe e-mail
Strângerea de mână
Dacă vă întrebaţi cum puteţi saluta o persoană într-un mod profesional, răspunsul este simplu. Strângerea de mână reprezintă în continuare un standard profesional şi de business atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.
Acest gest simplu demonstrează că ești politicos, încrezător și accesibil și poate da tonul unei relații profesionale viitoare.
Strângerea de mână reprezintă în continuare un standard profesional şi de business atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor
„Te rog” și „Mulțumesc”
O altă recomandare este următoarea: spuneți întotdeauna „Te rog” și „Mulțumesc”. Acest lucru ar trebui să fie de la sine înțeles într-un mediu mai destins. Însă, chiar și într-o atmosferă profesională formală, aceste cuvinte trebuie folosite fără reţineri atunci când comunicaţi.
Chiar și într-o atmosferă profesională formală, „Te rog” și „Mulțumesc” trebuie folosite fără reţineri atunci când comunicaţi
Nu întrerupeți persoanele cu care vorbiţi
O altă regulă de bază în comunicarea de business este următoarea: nu întrerupeţi o persoană atunci când vorbeşte.
Am devenit o națiune de „vorbitori în exces”, atât de dornici să ne exprimăm propriile opinii, încât adesea îi întrerupem pe alții la jumătatea propoziției. Poate fi foarte greu să ne forțăm să nu intervenim, mai ales când avem o părere diferită, însă este complet nepoliticos să facem acest lucru și arată lipsă de respect față de opiniile celorlalți. Țineţi minte, fiţi asertiv, nu agresiv!
Limbajul de afaceri în era digitală. Este complet nepoliticos să întrerupem persoanele cu care discutăm, iar acest lucru arată lipsă de respect față de opiniile celorlalți
Prin urmare, în mediul de business actual, este complet acceptabil să folosiţi un limbaj informal. Acesta poate aduce avantaje, mai ales că informația este transmisă în mod direct şi nu mai este mascată de un limbaj neclar. Comunicarea eficientă în afaceri trebuie să fie simplă și informativă.
În final, vă mai oferim un sfat util pentru a dezvolta relaţii de business solide. Evitaţi să discutați subiectele legate de politică şi religie!
Citeşte şi Harta salariilor din România: În ce judeţe se obţin cele mai mari venituri?