Stiri: Sanatate

Lista de compensate, actualizată cu 7 molecule noi

25.09.2014

Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite continuă, prin introducerea a încă 7 molecule noi. Astfel, pacienţii care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli oftalmologice, nefrologice, precum şi boli inflamatorii reumatice şi cronice vor beneficia de tratament inovativ.

Ministerul Sănătăţii a postat ieri pentru dezbatere publică, proiectul Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în programelor naţionale de sănătate.

“Aşa cum am promis, continuăm procesul de actualizarea a listei de medicamente gratuite. Dacă în luna iulie am aprobat introducerea tratamentui inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care 9 pentru tratamentul afecţiunilor oncologice, astăzi Unitatea de Evaluare a Tehnologiilor Medicale a propus spre dezbatere introducerea a încă 7 produse esenţiale care au fost evaluate şi care nu aduc cheltuieli suplimentare la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate.”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

În plus, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a informat Ministerul Sănătăţii că rapoartele de evaluare ale moleculelor pentru actualizarea listei în întregime realizate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene vor fi finalizate şi transmise pentru dezbatere publică la începutul lunii octombrie, potrivit calendarului aprobat de actualizare.