Stiri: Sanatate

Lista de compensate, actualizată cu medicamente pentru bolile rare

17.04.2014

Ministerul Sănătăţii a completat pentru prima dată în ultimii şase ani lista de medicamente compensate, pentru pacienţii cu boli rare. Finanţatea pentru noile molecule va fi suportată din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, sumele fiind prevăzute în bugetul din acest an.

“Pentru prima dată în ultimii şase ani lista cu medicamente se va actualiza. Începând cu luna mai vom compensa  un număr de 17 medicamente orfane, fără echivalent terapeutic, care se adresează pacienţilor ce suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative. Aceste medicamente sunt esenţiale pentru ca aceşti pacienţi să poată trăi”, a declarat astăzi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Bănicioiu a mai spus că Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.7 24 din 2013, care aproba criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale pentru a fi cuprinse în lista de medicamente compensate, va fi abrogat.

Potrivit lui, problema cu vechiul ordin este reprezentată de faptul că nu a inclus criterii de excludere din listă a unor medicamente, iar Comisiile de specialitate care au făcut evaluarea aveau rol decizional, ci nu unul consultativ.

“Voi revoca acest ordin, şi am decis reglementarea unei noi proceduri de evaluare, cu respectarea legilor  şi directivelor europene în vigoare, astfel încât în toamna acestui an toţi asiguraţii să beneficieze de o listă pe baza unor criterii obiective, verificabile şi transparente”, a explicat ministrul Sănătăţii.