Slide

Stiri: Sanatate

Lista de medicamente, actualizată cu 23 de molecule noi

04.11.2014

Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite continuă prin introducerea a încă 23 de molecule noi pentru 29 de indicaţii terapeutice. Astfel, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii nr. 720/2008.

“După 7 ani, în 2014, am reuşit să actualizăm de două ori lista de medicamente compensate şi gratuite pentru ca pacienţii români să beneficieze de tratamente inovative care să determine o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor, o refacere mai rapidă şi, implicit, o reintegrare mai uşoară în familie sau la locul de muncă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Acesta a precizat că până în prezent au fost introduse 40 de molecule şi combinaţii de substanţe active noi, iar procesul de actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite continuă.

„Până la sfârşitul anului, am cerut echipei Unităţii de Evaluare a Tehnologiilor Medicale  să finalizeze cea de-a treia actualizare care va aduce şi prima delistare, pentru sustenabilitatea listei şi în conformitate cu acordurile încheiate cu organismele internaţionale”, a mai spus ministrul.

Astfel, pacienţii care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi, aceste alternative terapeutice ducând la scăderea numărului de medicamente pe care pacientul este nevoit să le ia în prezent pentru tratarea afecţiunilor.

De asemenea, au fost introduse medicamente noi pentru controlul glicemiei pacienţilor cu diabet zaharat și s-au mai adăugat şi 4 noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cronice.

În plus, au fost introduse noi tratamente pentru hepatita cu virus B, HIV/SIDA, boli nefrologice, precum şi boli oftalmologice (glaucom), astm bronşic, boli psihice (schizofrenie) şi bronhopneumonii obstructive.

Au fost introduse şi 2 molecule noi pentru tratarea poliartritei adiopatice juvenile la copii în codiţiile în care pe piaţă în acest moment există o singură posibilitate de tratament.

“Toate medicamentele introduse reprezintă alternative terapeutice mai ieftine faţă de ceea ce există acum pe listă. Ca urmare, estimăm că acestea nu vor genera costuri suplimentare la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, respectiv la bugetul MS, în condiţiile unei prescrieri în baza protocoalelor terapeutice”, a declarat ministrul Sănătăţii.