Listare Uber New York Stock Exchang

Uber se listează pe New York Stock Exchange

09.05.2019

Listare Uber New York Stock Exchange. Vineri, 10 mai 2019, Uber Technologies Inc își va face debutul pe Bursa de Valori din SUA, New York Stock Exchange. Acest IPO a fost deja numit drept unul dintre cele mai importante evenimente de investiții ale anului. Însă, analiștii se întreabă dacă acest debut este viitorul sau, mai degrabă, simbolul celui de-al doilea bubble online.

Acest eveniment este, indiferent de aceste lucruri, unul istoric și merită să aflăm cum o simplă idee s-a materializat într-un gigant la nivel global, conform XTB.

Echipa de analiză a XTB a realizat un raport despre Uber, din care puteți afla, printre altele, care sunt diferențele dintre modelele de afaceri ale Uber și Lyft, care sunt riscurile cu care se confruntă Uber și ce anume implică acest IPO.

Listare Uber New York Stock Exchange. Despre companie

Cea mai mare companie de ridesharing din lume a luat naștere din necesitatea de a comanda un taxi clasic în Paris. Astfel, în mintea a două persoane, a luat naștere o idee de afaceri.

Fondatorii Uber sunt Travis Kalanick și Garrett Camp. Compania a fost creată în 2009 în San Francisco, California.

La început s-a numit UberCab, fiind o aplicație pentru smartphone-uri care permitea comanda de taxiuri. Mai târziu, cuvântul „cab” a fost eliminat din nume, devenind Uber. La cinci ani de la lansarea serviciului, a fost înregistrată călătoria cu numărul un miliard, iar Uber a devenit un simbol al revoluției segmentului de servicii de transport.

Listare Uber New York Stock Exchange. O companie globală

În prezent, Uber este o companie globală: „Cererea pentru serviciile companiei este în continuă creștere, tendință perfect ilustrată de datele privind valoarea brută a încasărilor, adică suma totală pe care utilizatorii au cheltuit-o folosind aplicația Uber. În anul 2018, valoarea s-a ridicat la 49,8 miliarde de dolari, înregistrând o creștere de 44% YoY.”

Listare Uber New York Stock Exchange. A doua companie de ridesharing listată

Uber este a doua companie din segmentul de ridesharing care va fi listată la bursă.

IPO-ul Lyft a avut loc pe 29 martie 2019. Uber oferă o gamă relativ largă de servicii, în special în Statele Unite și Europa, ceea ce o face o companie mai diversificată, în timp ce Lyft activează doar pe piața americană.

Listare Uber New York Stock Exchange. Un model de afaceri revoluționar

„UBER reprezintă unul dintre cele mai mari și mai importante debuturi de pe bursa americană din ultimii ani. Nu este vorba doar de valoarea companiei estimată la peste 80 de miliarde de dolari, dar și de modelul de afaceri revoluționar, care poate determina schimbări semnificative asupra modului de viață. Pe de o parte, UBER este o viziune a progresului tehnologic, dar, pe de altă parte, este o companie care înregistrează în prezent pierderi imense. Astfel, există un potențial enorm în joc, dar care presupune un risc considerabil de eșec „- spune Przemysław Kwiecień – economist-șef al XTB Group.

Listare Uber New York Stock Exchange. Venituri

Gigantul american de car sharing a avut un ritm rapid de creștere a veniturilor în anii precedenți – 209% în 2017 și 142% în 2018.

Cu toate că ritmul a încetinit, rata depășește în continuare creșterea costurilor operaționale, ceea ce duce la îmbunătățirea marjelor. Marja brută a reușit să crească de la 21,6% în 2014 la 50,1% în 2018.

Situația se îmbunătățește și în ceea ce privește rezultatele nete – Uber înregistrează în continuare pierderi, dar pierderea netă a scăzut de la 131,9% în 2014 la 25,8% în 2018. Pentru Lyft, atât marja brută cât și cea netă au fost de 42,3% în 2018.

În plus, Uber a avut un venit per șofer de 2354 de dolari în 2018. Pe de altă parte, șoferii companiei Lyft au generat, în medie, venituri de 1135 de dolari. Comparând numărul de rezervări per șofer pentru  2018, obținem o imagine asemănătoare:

  • 10641 de dolari pentru Uber
  • 4263 de dolari pentru Lyft

Listare Uber New York Stock Exchange. De unde puteți cumpăra acțiuni Uber?

Acțiunile Uber vor fi disponibile pentru investitori români pe platforma xStation de la XTB din prima zi de tranzacționare, sub simbolul Uber.US. Plasarea comenzilor va fi posibilă înainte de prima sesiune de tranzacționare.

Citește și Programul de convergență 2019-2022, aprobat: Când va adera România la euro?