Stiri: Companii

Companiile care au avut cea mai slabă performanță în 2023

Listare piaţa AeRO 2021: O nouă facilitate pentru companiile antreprenoriale

09.06.2021

Listare piaţa AeRO 2021. Bursa de Valori Bucureşti va lansa o nouă facilitate pentru companiile antreprenoriale care vor să se finanțeze prin bursă. Astfel, companiile antreprenoriale care vor să se finanțeze prin emiterea de acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) al Bursei de Valori București (BVB) sunt scutite, de la 1 iulie 2021, de plata tarifului de procesare la listarea primului instrument financiar.

Listare piaţa AeRO 2021. Tariful de procesare

Tariful de procesare, care presupune analizarea cererii de admitere la tranzacționare, va fi perceput de către BVB începând cu listarea celui de-al doilea instrument financiar. Facilitatea se aplică doar noilor emitenți, nu și celor care au deja acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare listate pe SMT-ul BVB, până la data de 1 iulie 2021.

„În ultimii doi ani și jumătate am observat o efervescență în creștere la Bursa de Valori București, în special în rândul companiilor de talie mai redusă care au ales să deruleze runde de finanțare. Lichiditatea pe AeRO a crescut semnificativ, apropiindu-se de 1 milion de euro pe zi, respectiv de peste trei ori mai mult decât în 2020 și de aproape 12 ori mai mult decât în 2015, când a fost lansată piața AeRO. Această evoluție demonstrează interesul investitorilor pentru companiile nou-venite pe această piață. În acest context, noua facilitate vine să susțină dezvoltarea pieței într-una de creștere a IMM-urilor”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

12 companii antreprenoriale listate în ultimii doi ani

12 companii antreprenoriale s-au listat din 2019 până în prezent pe piața AeRO, segmentul de acțiuni din cadrul SMT. La finalul ședinței bursiere de 7 iunie 2021, cele 12 companii aveau o capitalizare cumulată de 1,02 miliarde lei (208 milioane euro). Noii emitenți își desfășoară activitatea în domenii diverse, de la agricultură, jocuri video, marketing afiliat, IT, până la producție de vinuri sau de lactate:

 • iHunt
 • Norofert
 • Holde Agri Invest
 • 2Performant
 • MAM Bricolaj
 • Safetech Innovations
 • Agroland
 • Star Residence Invest
 • Firebyte Games
 • Raiko Transilvania
 • Vifrana
 • Agroserv Măriuță

Listare piaţa AeRO 2021. Emisiuni de obligaţiuni

În ultimii doi ani jumătate au intrat la tranzacționare pe SMT-ul bursei și 25 emisiuni de obligațiuni cu o valoare cumulată de 219 milioane lei (45,2 milioane euro).

Pe piața AeRO se tranzacționează acțiunile a 290 de companii, cu o valoare de piață de 2,57 miliarde euro. În primele cinci luni ale anului 2021, valoarea medie zilnică de tranzacționare pe SMT-ul BVB (acțiuni, obligațiuni, alte instrumente financiare) a fost de 5,8 milioane lei (1,2 milioane euro), iar valoarea totală de tranzacționare a ajuns la 632,2 milioane lei (128,5 milioane euro).

Citeşte şi Evoluţie BVB aprilie 2021. Companiile româneşti, la un nivel record