Stiri: Finante

Listare titluri de stat FIDELIS

Listare titluri de stat FIDELIS: Ce fonduri a atras Ministerul de Finanțe?

12.03.2024

Listare titluri de stat FIDELIS. Ministerul Finanțelor a atras 843,9 milioane lei și, respectiv, 190,5 milioane euro (valori însumând aproape 1,8 miliarde lei – 360,3 milioane euro), prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Avantajele investirii economiilor

„Sunt mai multe aspecte pozitive pe care le-am remarcat recurent la finalul ultimelor ediții Fidelis. În primul rând, este evident că a crescut în rândul românilor gradul de conștientizare cu privire la avantajele investirii economiilor. Pe de altă parte, mă bucur că se menține încrederea investitorilor față de capacitatea noastră de a oferi instrumente avantajoase, dar și că reușim să avem un rol marcant în dezvoltarea pieței locale de capital. Poate cel mai important însă, spiritul solidar al comunității de donatori-investitori s-a consacrat. Chiar dacă am redus perioada de subscriere cu o săptămână, tot au depășit numărul tuturor edițiilor: 1.405 au donat sânge și au salvat peste 4200 vieți, plecând și cu cea mai bună ofertă a emisiunii”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.

„Statul este un partener important al pieței de capital”

„Statul este un partener important al pieței de capital, atât prin susținerea pe care o oferă, prin instituțiile sale, în demersurile pe care le întreprindem pentru accelerarea dezvoltării pieței, cât și prin această consecvență în derularea ofertelor de vânzare de titluri de stat Fidelis de către Ministerul Finanțelor. Aceste titluri de stat au, pe de o parte, o componentă de diversificare a surselor de finanțare de către Trezorerie, iar, pe de altă parte, sunt un instrument de educație financiară pentru foarte mulți români care prin investiția în Fidelis fac un prim pas în lumea investițiilor. Aceste aspecte au cântărit mult în decizia noastră de a premia Ministerul Finanțelor pentru această consecvență în emisiunile de titluri de stat Fidelis”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Listare titluri de stat FIDELIS. Oferta de instrumente financiare

„Felicităm Ministerul Finanțelor, consorțiul de intermediere și partenerul lor media RockFM pentru succesul unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis și pentru această simbioză a tranșei dedicată donatorilor, între componenta socială și cea investițională. Oferta de instrumente financiare disponibile pentru investiții la BVB crește cu fiecare nouă listare, de acțiuni sau obligațiuni, iar în ultimii ani aceasta s-a diversificat mult, prin cele peste 190 de listări, inclusiv prin obligațiunile municipale care încep să fie emise de autoritățile locale. Gama de instrumente financiare se va extinde și mai mult odată cu operaționalizarea CCP.RO Bucharest și relansarea pieței derivatelor, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat cererea de autorizare”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.

Citește și Companiile din România se așteaptă la îmbunătățirea indicatorilor economici