Stiri: Stiri

Listarea Romgaz debutează astăzi

22.10.2013

Un pachet de 15 procente din acțiunile Romgaz sunt scoase astăzi la vânzare de către statul român care în momentul de față deține jumătate din rezervele de gaze al României. Mai exact, Romgaz are în patrimoniu circa 120 de miliarde de metri cubi de gaz.

Oricine este interesat să achiziționeze acțiuni la Romgaz, la echivalentul de 7,5 la sută din rezervele naționale de gaze în dauna a unei sume cuprinse între 311 milioane de euro și 415 milioane de euro, notează Ziarul Financiar.

Preţul unei acţiuni Romgaz este cuprins între un minim de 24 lei şi un maxim de 32 de lei, iar analiştii se aşteaptă la un interes ridicat şi la subscrieri importante din partea investitorilor locali şi străini, pentru că acţiunile se vor vinde şi la Londra.

„Va fi înghesuială la acţiunile Romgaz. Acţiunea Rom­gaz este o acţiune ce poate fi lăsată moştenire sau tezaurizată pentru a plăti studiile copiilor, având în vedere poziţia forte pe care o are Romgaz în economia naţională“, a declarat Lucian Isac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest, conform sursei citate.

Pentru investitorii mici, care achiziţionează mai puţin de 10.000 de titluri, statul a alocat 15% din acţiuni, tranşă ce ar putea ajunge la 20% dacă există interes ridicat. Însă şi acest 20% din acţiuni este considerat a fi prea puţin. Inves­titorii mici ar trebui să vină cu până la 80 milioane de euro.

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA (SNGN Romgaz SA), cu sediul central în Mediaș, este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Obiectul de activitate principal al societății este extracția hidrocarburilor. Compania Romgaz este o societate pe acțiuni, în care statul, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, este acționar majoritar al societății deținând 85,01% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea — 14,99%.

Sursă: Ziarul Financiar