Livrări record pe piaţa de birouri din Cluj

10.05.2017

Peste 44.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri moderne urmează să fie livraţi în acest an în Cluj – Napoca, cu 300% mai mult comparativ cu anul trecut. 2017 este, aşadar, cel mai bun an pentru piaţa de birouri regională, potrivit Coldwell Banker Transilvania. În plus, nu mai puţin de 47% din birourile care vor fi livrate în acest an sunt deja închiriate, în timp ce pentru aproape două treimi din suprafaţa de birouri programată spre livrare în 2018 au fost deja semnate contracte de închiriere.

Rata de neocupare a birourilor din Cluj este situată în jurul valorii de 7%, iar chiria medie lunară este de 11,5 euro/mp pentru birourile clasa A, care reprezintă aproximativ 77% din stocul existent în acest oraş.

Cea mai mare parte a spaţiilor noi care vor fi finalizate în acest an se află în faza a treia a proiectului The Office (16.770 de metri pătraţi închiriabili) şi Novis Plaza (14.171 de metri pătraţi închiriabili).

Alte proiecte care vor pune pe piaţă o suprafaţă semnificativă de birouri noi sunt: Vivido Business Center, circa 7.000 de metri pătraţi închiriabili, şi Central Business Plaza, cu aproape 4.000 de metri pătraţi.

”Piaţa de birouri din Cluj – Napoca trece printr-o perioadă de efervescenţă, atât ca livrări cât şi din punct de vedere al închirierilor. Aproximativ jumătate de milion de persoane locuiesc în zona metropolitană Cluj – Napoca, dacă luăm în calcul atât Floreștiul care a devenit practic un nou cartier, cât şi numărul ridicat de studenţi. Anual există o cerere stabilă de aproximativ 20.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri moderne, ţinând cont că în fiecare an intră în câmpul muncii aproximativ 6.000 de studenţi, fără a ne gândi la reconversiile profesionale”, explică Cristian Simon, director Office Division în cadrul Coldwell Banker Transilvania.

Stocul total existent de spaţii de birouri din Cluj-Napoca se ridică la puţin peste 244.000 de metri pătraţi, dintre care 77% sunt clasa A, 10% clasa B şi 13% clasa C, Cluj – Napoca fiind a doua piaţă de birouri din ţara noastră, după Bucureşti.

 

 

 

Citiți și despre: